Turtelboom wil Erdogan keihard aanpakken, maar "Open Vld blijft via Europa wel miljarden aan Turkije geven", zegt N-VA

Hoe pak je Turkije en haar sterke man Recep Tayyip Erdogan aan? De Belgische partijen roeren zich, zo wil Open Vld'er Annemie Turtelboom Turkije voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens slepen. Maar die houding botst met N-VA, die de Europese geldkraan wil dichtgooien in het Europees parlement. "Waarom roept Open Vld het ene en doet ze het andere?", vraagt Sander Loones (N-VA). 

Het zit niet echt lekker tussen Turkije en Europa. De ruzie blijft maar verder escaleren, nu komt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu met nogal straffe uitspraken: "Europa staat op instorten. Ze slepen Europa de afgrond in. Heilige oorlogen zullen binnenkort beginnen in Europa."

Veel gevoel voor drama dus, maar dat er een flink haar in de boter zit, klopt zeker. Dat heeft alles te maken met het komende referendum dat Erdogan organiseert in Turkije: hij wil nog meer macht voor zichzelf, in een land waar de democratie al erg wankel geworden is en waar de vrijheid van meningsuiting niet langer geldt.

Hoe pakken we Erdogan dan aan, vraagt Europa zich af. En daarbij valt op dat de liberalen en N-VA elkaar in de haren zitten. Want tussen woord en daad staan blijkbaar toch een aantal partijpolitieke bezwaren.

"We hebben een heel arsenaal aan maatregelen"

In de Kamer profileert oud-minister Annemie Turtelboom (Open Vld) zich op de zaak. Ze ondervroeg minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders over Turkije. “We hebben een heel arsenaal aan zaken die we zelf kunnen doen. We kunnen hier meetings verbieden, we kunnen een zaak aanhangig maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Moeten we ook de toetredingsonderhandelingen met Turkije vanuit de Europese Unie niet bevriezen? En kunnen we actief op zoek naar Europese bondgenoten, naar andere landen, om samen een zaak aan te spannen bij de Raad van Europa?"

Reynders legde uit dat onder meer de toetredingsonderhandelingen bevriezen iets is dat unaniem moet beslist worden in Europa, en dat dat tot vandaag niet het geval is. Maar ook hij was scherp voor Turkije: "We hebben de verklaringen gehoord over Nederland en Duitsland en de referentie naar Nazisme. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar. En het is meteen ook een aanvullende reden om een twijfel te hebben voor burgemeesters over mogelijke Turkse meetings op hun grondgebied, met mogelijke soortgelijke verklaringen van manifestanten."

Europese geldkraan dicht?

De N-VA wil ook hard optreden, maar ergert zich een beetje aan de houding van Open Vld in Europa. Europees parlementslid Sander Loones: "Eerder stemde het Europees Parlement al voor de bevriezing van de Europese financiering voor Turkije. Groot was echter mijn verbazing toen een week later de Europese begroting werd goedgekeurd door het Europees Parlement en zo toch opnieuw € 600 miljoen richting Ankara werd gestuurd." Open Vld stemde mee die Europese begroting, net als coalitiepartners MR en CD&V. Zij zitten in de 'meerderheid' in het Europese parlement, de fractie van de N-VA zit in oppositie.

"Dit moet stoppen. Ik vraag dan ook aan alle Europarlementsleden een duidelijk engagement: zal u, net als de N-VA-Europarlementsleden, voortaan tégen élke Europese begroting stemmen die Turkije zo blijft belonen? Dat lijkt mij een vraag die elke politicus met een simpele ja of neen kan beantwoorden. Ons antwoord is alvast duidelijk: geen Europese centen meer voor Erdogan. Die verdwijnen toch maar in een democratische vergeetput", zo zegt Loones. Dat Turtelboom hen voor de Europese rechtbank wil sleuren, maakt niet echt indruk. "Neen, de geldkraan moet gewoon toe!".

"Loones weet natuurlijk als Europees parlementslid dat je begrotingen als één pakket stemt. Dat betekent dus dat de pré-toetredingssteun er dit jaar nog bij zit, maar bijvoorbeeld ook middelen voor versterking van Frontex. Loones stemde tegen die versterking, want hij stemde tegen de totale begroting", zo reageert Open Vld wat gepikeerd.

Lees meer