Was laatste wedstrijd KV Kortrijk vervalst? Gerecht opent onderzoek naar die match

Agenten van de federale politie zijn binnengevallen op de zetel van de club KV Kortrijk. Ze zijn een onderzoek begonnen naar matchfixing. Want op de laatste speeldag kon Moeskroen zich als bij wonder redden op het veld van KV Kortrijk, door daar te gaan winnen. Westerlo zakte daardoor nog naar 1B, de kelder van het Belgisch professioneel voetbal. 

Was de match tussen Kortrijk en Moeskroen geregeld, is het op een akkoordje gegooid? Wel, een pak neutrale waarnemers hadden grote vragen bij sommige fases. Want het was ook wel een stunt van formaat van Moeskroen: op het veld van KV Kortrijk zomaar de volle drie punten gaan pakken, en je daardoor alsnog redden in de hoogste klasse. En vooral: het uiterst slappe spel van Kortrijk viel écht op.

Er vielen goals op de meest knullige manier, en op geen enkel moment toonden de 'kerels' uit Kortrijk dat ze ervoor wilden vechten. De Henegouwse club kon zich zo op het nippertje redden. De vraag is of dat echt nog toeval is, want het is al voor het tweede jaar op rij al. Het parket heeft alvast grote vragen: zij zijn een onderzoek begonnen. Zeker de owngoal van Kortrijk-verdediger Vladimir Kovacevic roept grote vragen op.

"Er zijn geen aanwijzingen"

Gisteren vielen agenten van de federale politie binnen op de kantoren van KV Kortrijk. Want ze hadden vragen voor de bestuursleden en spelers over die prestatie van zondag. Maar in Het Nieuwsblad wimpelt Kortrijk-voorzitter Joseph Alijns de zaak af: “Het ging niet om een verhoor, wel om een informatief gesprek. Ik vrees dat we de agenten niet veel vooruit hebben kunnen helpen. Simpelweg omdat er geen aanwijzingen zijn.”

Het gaat om mensen van de cel voetbalfraude van de federale politie. Ze zouden aanwijzingen hebben dat via een netwerk van voetbalmakelaars de match geregeld is. Moeskroen is in handen van dat soort makelaars, en die kunnen verschillende spelers bij verschillende clubs naar hun pijpen laten dansen: ze beslissen over de carrière van veel spelers.

Exact hetzelfde gebeurde vorig jaar met Oud­ Heverlee Leuven. Ook dat zakte op het allerlaatste doordat Moeskroen ineens als bij wonder kon winnen.

Lees meer