Netflix vervangt zijn scoresysteem: weg met de sterretjes, hier komen de duimpjes

Netflix wil je in de toekomst nog beter helpen met het zoeken van een nieuwe favoriete serie en gaat daarvoor zijn scoresysteem veranderen. Het vervangt de huidige manier met vijf sterren door twee andere systemen en één daarvan geeft je zelfs een persoonlijke rating.

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat de scores die series op Netflix hebben soms nogal vreemd zijn. Vaak hebben populaire series maar één of twee sterren, terwijl andere reeksen de hoogste score hebben. Daarom wil Netflix al een tijdje zijn ratingsysteem veranderen.

De reden voor de vreemde scores zou zijn dat mensen geen punten geven omdat ze een serie leuk vonden, maar wel omdat ze denken dat anderen een serie goed zullen vinden. Daardoor krijgen documentaires over zware onderwerpen vaak hoge scores, maar actieseries of komedies veel lagere.

Likes en percentages

Dat wil Netflix nu veranderen door een systeem van 'like' en 'dislike' in te voeren. Dat systeem wordt al een tijdje getest en zou niet alleen voor dubbel zoveel ratings zorgen, die zouden ook realistischer zijn.

Daarnaast wil de streamingsdienst kijkers ook een persoonlijke rating aanbieding. Daarom krijgt iedere reeks ook een percentage dat gebaseerd is op wat je ervoor hebt gezien. Dat percentage is dus niet echt een score, maar eerder een inschatting van of jij het leuk zal vinden of niet. Beide nieuwe systemen zullen in april ingevoerd worden.

Lees meer