Eureka! In Eindhoven hebben ze honderd keer snellere wifi uitgevonden

Aan de Technische Universiteit Eindhoven hebben onderzoekers een draadloos netwerk uitgevonden dat nooit verstopt geraakt en moeiteloos honderd keer sneller is dan de betere wifi-verbindingen die nu in gebruik zijn. 

De mannen van het Center for Wireless Technology (CWTe labs) aan de Technische Universiteit in Eindhoven zeiden al in 2015, toen hun “winkel” openging dat ze gingen werken aan de ontwikkeling van wifi met een snelheid van 1 TB per seconde. Dat is zo’n honderd maal sneller dan de huidige snelste wifi-netwerken.

Dat was twee jaar geleden, en nu is het volgens de onderzoekers “binnen handbereik”.

In de CWTe labs van de universiteit bedachten ze een wifi-netwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft.

Hoe werkt het?

Ieder apparaat krijgt zijn eigen golflengte en daardoor hoeft de capaciteit niet met andere apparaten te worden gedeeld. Het internet wordt op deze manier niet traag door een teveel aan apparatuur met internetverbinding.

Het systeem werkt via lichtantennes die bijvoorbeeld aan het plafond worden bevestigd en van daaruit de lichtstralen heel nauwkeurig op apparaten richten.

Voordat het klaar is voor de consument moet nog worden gewerkt aan de techniek die bijhoudt waar apparaten zijn. Ook is meer werk nodig aan het achterliggende centrale glasvezelnetwerk. Dat gaat nog zeker vijf jaar duren, verwacht hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koonen van de TU Eindhoven.

Maar dan hebben we wel een vrij eenvoudig, erg betrouwbaar en betaalbaar supersnel internet thuis.