Oorlogsdrums weer wat luider? Militair ingrijpen tegen Noord-Korea is nu voor Amerikanen "optie die op tafel ligt"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft gezegd dat de VS “een einde maakt aan de strategische politiek waarbij het zich afwachtend opstelt richting Noord-Korea”. Tillerson zei ook dat militair ingrijpen tegen Noord-Korea nu "een optie is die dan op tafel ligt”.

Tillerson maakte de koerswijziging van de Verenigde Staten bekend tijdens een bezoek aan Zuid-Korea. Het volgt trouwens op berichtgeving dat Noord-Korea z’n raketlanceerders aan het verplaatsen is. (Lees: Is Noord-Korea iets van plan? Waarom is het al z’n lanceerinstallaties voor raketten aan het verplaatsen?)

Er komt een einde aan het beleid dat zich richt zich op het wachten op een eigen keuze van Noord-Korea te stoppen met nucleaire wapens, zei Tillerson.

Harder

De regering Trump wil zich harder opstellen tegen Noord-Korea en zegt nu dat "alle opties" op tafel liggen. De VS kijkt zowel naar nieuwe economische sancties, als naar maatregelen op het gebied van veiligheid en diplomatie.

Tillerson zei dat hij een militair conflict met Noord-Korea wil vermijden, maar zei tegelijkertijd dat als de ontwikkeling van het nucleaire programma in Noord-Korea er om vraagt, dat militair ingrijpen wel "een optie is die dan op tafel ligt".

Lees meer