Problemen met Google, Chrome, YouTube en Gmail deze ochtend? Zo los je het op

Je hebt 't misschien al gemerkt: Google Drive, Mail en YouTube zijn niet voor iedereen toegankelijk deze ochtend. Problemen met een experimenteel QUIC-protocol, klinkt het, en daar is gelukkig een oplossing voor. De problemen begonnen deze ochtend rond zeven uur, Google heeft weet van de issues en start een onderzoek.

Als je op 't werk of gewoon privé een Google-account gebruikt, dan zou je deze ochtend wel eens technisch werkloos kunnen vallen: door issues met een QUIC-protocol, dat in een experimentele fase zit. QUIC is niet zó nieuw, 't bestaat al sinds 2013, maar het eigenlijk wordt het nog getest en het zit sinds 2015 vast in je Chrome

Dat protocol ondervindt dus problemen, waardoor sommige mensen geen toegang hebben tot de Google-servers. Maar er is wel een eenvoudige oplossing: ga in je browser naar chrome://flags/ en kies daar bij QUIC voor 'uitgeschakeld'. In principe zou je browser dan weer naar het 'oude systeem' moeten overschakelen, dat misschien ietwat trager functioneert, maar wel als back-up werkt.

Google liet intussen aan newsmonkey weten dat "Google-engineers een onderzoek hebben gestart naar een probleem waardoor een klein aantal gebruikers geen verbinding krijgt met verschillende Google-diensten."

QUIC-what?

Voor de geïnteresseerden: QUIC zorgt ervoor dat de connectie tussen server en gebruiker blijft bestaan. Dat wil zeggen dat alle informatie die je voedt aan de server (denk: zoekopdrachten, maar ook van pagina veranderen of een mail opendoen) en alle informatie die terug moet komen (de pagina opent), minder heen en weer moet, zonder aan veiligheid in te boeten.

Volgens techwebsite Tweakers zou dat protocol bij mensen met de traagste internetverbinding een tijdswinst van één seconde kunnen opleveren (tel al die seconde voor al je tabs maar eens samen), en bij YouTubefilmpjes zijn er dertig procent minder buffermeldingen. Al eens de moeite om te testen dus.

Lees meer