Waarom moest Grizz per se dood? Explosievenhond neergekogeld … omdat hij vliegtuigen vertraagde

In Nieuw-Zeeland is serieuze verontwaardiging ontstaan over een incident waarbij een explosievenhond is doodgeschoten op de luchthaven van Auckland. De hond ontsnapte en kon drie uur lang niet worden gevangen. Omdat “dat al genoeg vertraging had veroorzaakt” werd de hond dan maar neergekogeld.

De hond, die Grizz heette, “moest wel worden doodgeschoten”, zeggen ze bij de Aviation Security Service (Avsec), die de hond op de luchthaven van Auckland gebruikte om explosieven op te sporen.

“Het dier rende buiten bij de taxibanen van de vliegtuigen en het personeel had alles eraan gedaan om hem te vangen". Uiteindelijk schoot de politie hem dood. Door alle onrust op het vliegveld ontstond er vertraging: zestien vluchten vlogen later weg dan gepland.

Dat laatste was blijkbaar de echte reden dat er snel een einde aan Grizz zijn leven moest komen. In Nieuw-Zeeland zijn mensen erg verontwaardigd daarover: waarom werd de hond niet gewoon gevangen of tenminste met een verdovingsgeweer neergelegd?

Sowieso heel dom

Grizz was getraind om explosieven te zoeken in bagage. Hij werd in mei vorig jaar voor het eerst gebruik door Avsec. Zijn handler, Noel Thorburn, die al 30 jaar werkt bij de douane en de beveiliging van de luchthaven, is er het hart van in.

Er is overigens niet alleen het humaan aspect. De beslissing om Grizz dood te schieten was vanuit financieel standpunt een dwaze, zeggen experts. De opleiding van honden zoals Grizz kost immers vele duizenden euro’s, en er worden “immens veel uren” ingestoken door professionals.

Lees meer