Komt er een vierde seizoen van Reizen Waes door de geweldige kijkcijfers? Wij vroegen het aan Tom zelf

Het derde seizoen van 'Reizen Waes' is een onverhoopt succes. Met nog drie afleveringen, twee gewone en een compilatieaflevering, voor de boeg spraken wij met Tom Waes over zijn kijkcijferkanon, een mogelijk vierde seizoen en het gebruik van een goedkope drone. 

Reizen Waes haalt met gemak anderhalf miljoen kijkers en benadert soms zelfs de magische kaap van de twee miljoen. Het reisprogramma van durfal Tom Waes had altijd wel goede kijkcijfers, maar dit seizoen steekt er toch met kop en schouders bovenuit.

"Niet verwacht, integendeel zelfs"

Al had Tom Waes dat succes zelf niet echt verwacht: "Nee, dit hadden we echt niet zien aankomen. Integendeel zelfs. Vorig seizoen was het al heel goed, maar nu dus nog beter. We hadden eigenlijk na drie, vier weken het gevoel dat we wat serieuzer waren dan vorige jaren. In de eerste twee seizoenen werd er veel meer gelachen en durfden we de schrijnende dingen misschien wat minder aan of gingen we er lichter over. Maar nu zijn we dus ietsje serieuzer."

En die aanpak blijkt dus te werken. "Er werd lang gedacht dat de Vlaming op zondagavond enkel maar geëntertaind wou worden. Het is aangenaam om zien dat dat dus niet klopt. Dat ze geëntertaind èn geïnformeerd willen worden. Dat is leuk. We hebben wat meer ons ding kunnen doen", aldus Waes.

Zo'n succes roept natuurlijk vragen op over een volgend seizoen, al zal dat moeilijk worden. "Ik denk dat de VRT dat wel graag zou willen (lacht). En wij natuurlijk ook wel. Maar het is moeilijk. Ik begin bijna op te nemen voor de politiereeks waarin ik ga meespelen, en dat zal duren tot 15 december. Het zal dan dus al voor januari 2018 moeten zijn", zegt Waes. Want zo eventjes tussendoor Reizen Waes opnemen, dat zit er echt niet in. Vorig jaar was hij al zo'n 150 dagen op 'reis'. "Het zijn tien afleveringen, eigenlijk negen, en dan zijn we twee weken weg, dan weer drie weken, ... Reken daar dan nog de voorbereiding bij ... Dat zit je al snel aan een jaar."

"Antarctica blijft bovenaan staan"

Een vierde seizoen zit er dus niet meteen aan te komen. In de voorbije drie seizoenen hebben ze al 26 landen bezocht en heeft hij al een hoop bestemmingen van zijn bucket list kunnen schrappen. Al twijfelt hij niet als we hem vragen welke plaatsen hij nog wil bezoeken: "Antarctica blijft bovenaan het lijstje staan. Ook Afghanistan, Syrië, ... Afghanistan heeft al elk jaar op onze shortlist gestaan, maar het was altijd te gevaarlijk. Het stond ook ingepland voor dit seizoen, maar voor we moesten vertrekken was er weer een bomaanslag in Kabul. Dan hebben de Afghaanse autoriteiten ons zelf gebeld om te zeggen dat ons reisvisum was ingetrokken. En om naar een echt oorlogsgebied te gaan met Reizen Waes zou natuurlijk ook wel een beetje raar zijn."

Antarctica blijkt al heel lang een droom te zijn voor Tom Waes. Maar het prijskaartje steekt daar elk seizoen een stokje voor. "Het boeit mij op de een of andere manier gewoon. Vooral de mensen die daar zitten. Het zit daar vol met wetenschappers. Wat doen die daar de hele dag? Het is daar ongetwijfeld ook enorm mooi, maar het is toch vooral voor de mensen. Die zitten daar de hele tijd weg van alles ... Maar ja, het is gewoon te duur ...", legt hij uit.

"Je voelt heel veel onmacht"

Waes lijkt altijd enorm onder de indruk te zijn van elke plek die hij bezoekt. En dat is niet gespeeld. "Er is nog niets tegengevallen. Eigenlijk eerder omgekeerd. Plaatsen zoals Albanië of, dit seizoen, Georgië, bijvoorbeeld. We vroegen ons af of er wel genoeg zou zijn om een aflevering mee te vullen. Maar dat viel supergoed mee. Iets teleurstellend hebben we nog niet gehad", bevestigt Waes.

"Er blijven de laatste tijd wel steeds meer dingen plakken", vertelt Waes. "Dat zijn dan vooral de schrijnende dingen. Het ebola-ziekenhuis in Sierra Leone, de ship breaking yard in Bangladesh, ... Dat is vooral heel frustrerend. Want wij zijn daar dan wel, maar twee weken later zitten we weer thuis. Je voelt dan heel veel onmacht. Wij kunnen er dan eigenlijk niets doen."

"We hadden die drone al vroeger moeten gebruiken"

Die ship breaking yard in Bangladesh werd gefilmd met een drone. Daar is toen heel veel rond te doen geweest. Het was ook pas de eerste keer dat een drone werd gebruikt in Reizen Waes. "We hadden dat al veel eerder moeten doen", zegt Waes nu. "Maar ik vind dat dat heel vaak te pas en te onpas wordt gebruikt. Dat valt meestal tegen. We hebben het gebruikt in Haïti en Bangladesh om op plaatsen te komen waar we eigenlijk niet binnen mochten. We gebruiken die drone dus heel functioneel. Maar het levert natuurlijk ook heel mooie beelden op. Het levert een echte meerwaarde."

"We hadden die drone vorig seizoen al moeten gebruiken", geeft Waes toe. "Want het is ook helemaal niet duur. Het is niet dat wij een superprofessionele drone hebben. We gebruiken er een die bij wijze van spreken iedereen kan kopen. We gebruiken een gewone Phantom, die kost maar een paar honderd euro."

"Het moet wel iets speciaals blijven"

Met Reizen Waes krijgen ze heel veel vrijheid van de VRT. Ze mogen zelf bepalen welke plaatsen ze willen bezoeken. "Ze mengen zich echt niet", legt Waes uit. "Elk seizoen maken we een shortlist van ongeveer twintig landen. Daar vallen er meestal al heel snel vijf of zes van af wegens te duur, te gevaarlijk, ... Maar we worden heel vrij gelaten in wat we willen doen." Al hebben ze dat vertrouwen wel moeten verdienen. "Het eerste seizoen zat de VRT er wel heel kort op. We werden toen heel hard gecontroleerd. Maar na dat eerste seizoen kregen we enorm veel vertrouwen."

Met, onder andere, Pitcairn, Transnistrië, Noord-Korea en Tuvalu hebben ze al een hoop niet voor de hand liggende bestemmingen gekozen. Een echte toeristische trekpleister moeten we dan ook niet verwachten. "Dat gaat niet echt", stelt Waes. "Frankrijk, bijvoorbeeld, zou echt niet gaan. Iedereen is daar al geweest. Het is veel moeilijker, of zelfs onmogelijk, om daar iets origineels te vinden. Het moet echter niet speciaal iets superontoegankelijk zijn. We hebben de laatste aflevering bijvoorbeeld opgenomen in Amerika, de lost states. Maar dat zijn dan wel weer plaatsen waar heel weinig mensen komen", geeft Waes toe. "Zelfs Amerikanen komen daar niet vaak. Het moet wel iets speciaals blijven."

De aankomende afleveringen van 'Reizen Waes':

  • 19 maart: Venezuela
  • 26 maart: Noorden van de VS, de 'lost states'
  • 2 april: compilatieaflevering

Lees meer