Dit weekend al witte rook voor regering over de centen? Kans is groot

De begroting vordert, volgens verschillende regeringsbronnen. Maar of ze dit weekend helemaal rond zijn is nog niet duidelijk, "de pakketten liggen er nog niet". Ondertussen is ook bekend dat de regering dik 80 miljoen wil gaan halen bij buitenlanders die hun verkeersboetes moeten betalen. Dat is geld dat België voorlopig laat liggen. 

Landen ze nu dit weekend of niet, met de begroting? Verschillende bronnen zijn optimistisch, hebben het over een "makkelijke oefening", enkel in het kamp van de premier is men nog een beetje voorzichtig. Maar iedereen in de Wetstraat gaat ervan uit dat er dit weekend wel witte rook komt, als de topministers zich terugtrekken voor een finaal conclaaf.

Er zijn ondertussen nog twee ontmoetingen met de kern gepland: er is dus meer dan tijd genoeg om bij te praten en te zien wie wat wil. Daarvoor heeft de premier ook vandaag nog de zogenaamde billaterales: gesprekken onder vier ogen met elk van de vice-premiers. "De pakketten liggen er nog niet. Maar als de premier doorduwt kan het snel gaan natuurlijk", zo zegt een insider.

Ondertussen is er ook wat duidelijkheid over wat extra inkomsten moeten betekenen. Zo rekent men op 80 miljoen die erbij komt door de boetes van buitenlanders te gaan halen. Daarvoor is een eenmalige investering nodig, voor de betere inning van die verkeersboetes. Dat is het zogenaamde ‘Crossborderproject', wat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) doet in samenwerking met minister van Mobiliteit Francois Bellot (MR). Het is een oud dossier, dat al lang meegaat, maar nu eindelijk wordt ingevoerd.

Buffer blijft behouden

En er zit toch flink wat winst in: per jaar zo'n 82,8 miljoen euro extra, terwijl de eenmalige investering 'maar' 5,3 miljoen is, plus wel elk jaar 22,7 miljoen kosten aan het systeem. Netto winst: een 55 miljoen euro per jaar.

Die past om het gat van 313 miljoen euro te dichten. Tenminste, dat was het bij de start van de begroting. Maar ondertussen zijn er nog een paar bijkomende vragen, zoals staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die extra centen wil. Het zou zo'n 150 tot 180 miljoen extra nodig hebben voor de asielopvang, bovenop wat voorzien was.

De discussie over de zogenaamde 'buffer' in de huidige begroting, een dikke 700 miljoen die gereserveerd is om tegenvallende inkomsten op te vangen, is min of meer beslecht. Voorlopig zou ze niet aangesproken worden. Dat geld is een beetje de levensverzekering van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Als die straks minder binnenhaalt dan voorzien, kan niet meteen de kritiek komen dat hij "niet kan rekenen", als er nog een buffer is.

Lees meer