Zien of asielzoekers liegen met spraaktechnologie: de Duitsers beginnen ermee

Asielzoekers durven al wel eens liegen over hun land of regio van herkomst. Of ze slagen er niet in dat überhaupt duidelijk te maken. De immigratiedienst heeft daar iets op gevonden: die start nog deze maand met een proef waarbij met hulp van spraakherkenningssoftware wordt vastgesteld waar een asielzoeker vandaan komt.

Zes op tien van de vluchtelingen die naar Duitsland komen, hebben sowieso geen geldig paspoort of ander document dat staaft van waar ze komen. Omdat asielzoekers alleen recht hebben om te blijven als ze komen uit een land komt waar ze niet veilig zijn, is het dus erg belangrijk om dat vast te stellen.

Het idee is om bij elke asielaanvrager een spraaktest te houden en dat door een automatisch dialectherkenningssysteem te halen.

De uitkomst van de spraakanalyse is niet bindend, maar slechts een manier om te controleren of iemand de waarheid spreekt. De software kan verschillende dialecten herkennen. Toch worden er volgens Die Welt door tech-experts ook vragen gezet bij de betrouwbaarheid van het systeem, omdat er veel dialecten zijn en deze mogelijk niet altijd representatief zijn voor een groter gebied.