Regering Michel op een drafje: akkoord begroting was niet zo moeilijk

Geen moeilijke oefening, zoveel is wel duidelijk na de begrotingscontrole voor 2017. Dat kan moeilijk anders: economisch staan alle lichten op groen. En de doelstelling was helemaal niet scherp, een stevig tekort op de begroting was okay. Alle moeilijke dossiers (lagere vennootschapsbelasting, een vermogenswinstbelasting, begroting in evenwicht) lagen niet op tafel deze keer: dat houdt premier Charles Michel (MR) voor de zomer.

Ietsje voor 11 uur, de bekerfinale was net afgelopen, tweette de premier dat hij een akkoord had over de begroting. Geen nachtwerk dus, geen confrontaties of ministers die wegliepen.

Dat viel ook niet te verwachten, voor ze de besprekingen begonnen was er 'maar' een inspanning nodig van een dikke 300 miljoen. De regering had immers de doelstelling voor dit jaar (een bescheiden tekort) een paar keer naar onder bijgesteld.

De buffer blijft (grotendeels)

De grootste discussie ging nog over de buffer, een schijf van 739 miljoen euro. Die was op voorhand gereserveerd om tegenvallers aan de inkomstenkant op te vangen. Die schijf werd niet aangesproken, tenzij voor een klein stukje. Zo'n 559 miljoen euro blijft er over van de buffer.

En dus was de totale zoektocht er een van 930 miljoen euro. Die is gevonden zonder nieuwe belastingen of zonder al te grote besparingen. Hier en daar wat verschuivingen, en de cijfers na technische correcties bekijken, volstond. Zo is er deze keer zelfs meer geld binnengekomen via de vennootschapsbelasting, zo meldde Belga gisterenavond.

Bovendien zijn de lage rentes ook helemaal het effect van de notionale interestaftrek aan het ondermijnen voor bedrijven. Goed nieuws dus voor de overheid, die zo onverhoopt nog eens meer dan 300 miljoen euro binnenkrijgt. Het roept meteen wel vragen op over de duurzaamheid van dat systeem: Europa heeft er al langer kritiek op, en door de lage rentes is het het helemaal niet meer zo interessant om internationale groepen naar België te lokken.

Hete aardappels zijn voor de zomer

Maar aan die hete aardappel, de hervorming van de vennootschapsbelasting, daar waagde premier Michel zich niet aan. Ook de activering van de langdurig zieken, ook een dossier waar CD&V het niet eens is met de liberalen en N-VA, is voor een deel ingeschreven als bijkomende besparing, maar met een slag onder de arm. En zo lijkt het erop dat de hete aardappels naar de zomer verschoven zijn: dan zal moeten beslist worden of de regering op het einde van de rit ook een begroting in evenwicht wil hebben. Dat is een inspanning van tussen de 3 en 7 miljard euro. Maar met het goede economische weer is dat niet helemaal onmogelijk.

Afgelopen dagen kreeg de regering Michel ook al een schouderklopje van het IMF. Ze vindt dat die goed gestart is, maar heeft kritiek op de hervorming die te langzaam gaat in 2016. Budgettair kan het beter, en ook de jobcreatie moet omhoog.

Lees meer