Nog even doorbijten: volgend weekend zou de lente echt beginnen

Het laatste weekend van de winter is voorlopig erg nat en winderig, en helaas zal daar ook deze zondag geen verandering meer in komen. Maar er is licht in de duisternis, want het KMI geeft voorlopig mooi lenteweer voor het volgende weekend. Het zonnetje breekt tijdens de week al voorzichtig door de wolken.

Als alles goed gaat, schijnt volgende week rond deze tijd een stralend lentezonnetje door hetzelfde raam waar je nu enkel grijze lucht door ziet. Vandaag ziet het er dan ook redelijk hopeloos uit. Het blijft grijs en vooral in de Ardennen gaat het nog regenen. In de rest van het land zou het al wat droger moeten zijn dan gisteren, maar de wind is nog niet gaan liggen. Met windstoten van zo'n 60 kilometer per uur, aan de kust 70 kilometer per uur. Het blijft wel vrij warm met temperaturen tot 14 graden.

Vannacht gaat het opnieuw regenen en ook morgen kan het nog druppelen. Veel verschil met vandaag is er niet: alweer een grijze dag met af en toe regen, en rukwinden tot 60 kilometer per uur. Daarna gaat het een paar graden afkoelen, maar in ruil daarvoor komt er wel beterschap in het weer. Op dinsdag zou dat vooral in het noorden van het land zijn, terwijl het in de Ardennen nog kan regenen. Het kwik haalt nog zo'n 10 graden.

Vriespunt

Vooral 's nachts gaan we vanaf woensdag een groot verschil merken. Het kwik daalt plots weer naar het vriespunt en in het zuiden van het land kan het ook echt vriezen. Overdag gaat de zon wel doorbreken en halen we zo'n 11 graden. Donderdag komen enkele buien het mooie weer nog even verstoren, maar vanaf vrijdag zou de lente dan toch in het land zijn. Al is het KMI nog voorzichtig, omdat neerslagzones wel heel dichtbij blijven kamperen.

Laten we dan maar voor het meest optimistische scenario gaan, en dat geeft op zaterdag zonnig weer bij zo'n 12 graden. Zondag wordt het nog wat warmer en het grootste deel van de week zou dan rustig en droog bij zo'n 15 graden verlopen. Spring is coming, nog even geduld.

Lees meer