Rock-‘n-roll, bompamuziek? Dit vond de 54-jarige Chuck Berry van punk 

Chuck Berry, éen van de laatste rock-‘n-roll-pioniers, is gestorven. Hij was heel vooruitstrevend voor zijn tijd en had respect voor de nieuwste stromingen in rockland, zelfs voor punk. In 1980 heeft een 54-jarige Chuck Berry zijn zegje gedaan over enkele punk singles van die tijd. Onder andere The Sex Pistols, The Clash, Joy Division en The Ramones worden op de rooster gelegd.

Chuck Berry is gisteren overleden. Hij was net als Little Richard, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley een pionier van de rock-‘n-roll. “Toch wel héél verouderd als je dat nu terug hoort,” postten sommige kwatongen op social media. Maar niets is minder waar. Chuck Berry was zijn tijd ver vooruit en hij is de nieuwste stromingen in rockland altijd blijven volgen.

Zo kwam hij er in 1980 openlijk voor uit dat hij de punkgroepen van toen best leuk vond. Iets wat toen not done was bij het muzikale establishment. Chuck Berry was toen al 54 jaar en hij hoorde zelfs elementen van zijn eigen werk in de punk. Durf nu nog eens te zeggen dat rock-‘n-roll bompamuziek is.

Voor het punkmagazine Jet Lag! heeft Chuck Berry toen enkele singles gerecenseerd die inmiddels klassiekers zijn geworden:

The Sex Pistols - God Save the Queen

“Waarom is die gast zo kwaad? Het gitaarwerk en de opbouw van het lied zijn zoals bij mij. Stevige beat. Alleen kan ik de zang niet verstaan. Als je dan toch zo boos bent, zorg er dan voor dat het publiek weet waarop.”

 

The Clash - Complete Control

“Die klinkt zoals hun eerste. Het ritme en de akkoorden passen goed samen. Had die jongen last van zijn keel toen hij de single opnam?”

 

The Ramones - Sheena is a Punk Rocker

“Een goed liedje om op te springen. Die kerels doen me denken aan mezelf toen ik pas begon, ik kende toen ook maar drie akkoorden.”

 

The Romantics - What I Like About You

“Eindelijk iets waar je ook op kan dansen. Dit klinkt heel jaren 60, met een paar riffs in mijn stijl erbij voor de goeie smaak. En dit is nieuw? Deze stijl bestaat al jaren, hoor!”

 

Talking Heads - Psycho Killer

“Een funky liedje, dat kun je wel zeggen. Ik vind de bas echt goed. Dit lied is goed gemixt en het bolt ook echt lekker. Alleen heeft de zanger precies last van plankenkoorts?”

 

Joy Division - Unknown Pleasures (album)

“Dit lijkt wel een ouwe blues jam van Muddy Waters of BB King. De instrumenten klinken natuurlijk anders, maar de essentie is hetzelfde.”

 

Lees meer