Antwerpse politie opnieuw in opspraak na racistische gesprekken in WhatsApp-groep, intern onderzoek loopt

Er is opnieuw sprake van racisme en seksisme bij de Antwerpse politie. Een deel van het korps dat instaat voor transport en bewaking van gevangen had in 2015 en 2016 namelijk een WhatsApp-groep waar zwaar racistische dingen werden gestuurd. De kwestie kwam ter sprake op de dienstvergadering vorig jaar, maar alle betrokken zijn nog steeds aan het werk bij de politie.

Gedetineerden uitlachen, oproepen tot geweld, zichzelf met Hitler vergelijken, ... de dingen die 25 leden van de Antwerpse politie in hun WhatsApp-gesprek stuurden staan vol racisme en seksisme. De groep was bedoeld voor praktische afspraken, maar werd onder andere ook gebruikt om foto's van terroristen naar elkaar door te sturen. Daarop werd dan volgens Het Nieuwsblad gereageerd met zaken zoals "Precies wel een mottig exemplaar" of "nen echten terrorist".

Na de aanslagen in Parijs stuurde iemand volgens De Redactie "Ik stop effe met al die extra nieuwsuitzendingen want het Dolfke in mij raakt weer flink nijdig…". Ook toen een moslim per ongeluk werd gecremeerd, reageerde een agent dat ze dat meer zouden moeten doen en dat er nood is aan een massagraf voor asielzoekers.

Nieuwe groep?

Er wordt ook openlijk gesproken over geweld tegen gevangen. Zo staat op de cover van De Standaard een misselijkmakend gesprek waarbij iedereen een agent feliciteert die vertelt over geweld tegen een gevangene.

In april 2016 werd de groep afgesloten zijn, er werd namelijk ook vaak met collega's gelachen. Diezelfde maand kwam de kwestie aan bod in de dienstvergadering. Daar werd door iemand opgemerkt dat de groep niet zo gesloten is ze dachten, mogelijk is er dus met een kleiner deel van het korps een nieuwe groep opgericht, al is dat niet bevestigd.

Intern onderzoek

De Antwerpse politie is al vaker in opspraak gekomen voor racisme. Vorig jaar publiceerde Comité P nog een een rapport dat er dringend werk moet gemaakt worden van antidiscriminatiebeleid. De Antwerpse fractieleider van Groen, Wouter Van Besien, roept dan ook op om streng op te treden.

"Dit kan niet ongestraft blijven. Want dit zet alle Antwerpse politiemensen in een slecht daglicht. Als Bart De Wever nu niet krachtdadig optreedt, dan zegt hij tegen een deel van de bevolking dat ze de politie niet langer kunnen vertrouwen", zegt Van Besien aan De Redactie.

De korpschef Serge Muyters bevestigt dat er een intern onderzoek loopt naar de betrokken dienst. Een van de betrokken politiemedewerkers kreeg al een ordemaatregel opgelegd, maar alle betrokkenen zouden wel nog steeds in dienst zijn.

Lees meer