15 procent minder verkeersdoden in Vlaanderen: "Het is mij alle shit waard"

In Vlaanderen zijn vorig jaar 320 mensen omgekomen in het verkeer. Dat is een daling zo'n 15 procent. De vele, vaak onpopulaire maatregelen van de Vlaamse regering hebben dus effect. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is dan ook tevreden: "Ik krijg dan altijd shit over mij, maar het is mij dat allemaal waard."

2014 was voor Vlaanderen een wake-up call want toen steeg het aantal verkeersdoden voor het eerst sinds lang opnieuw. Ben Weyts (N-VA) noemde de toen bijna 400 doden "een schande". In 2020 wil hij dat dat aantal gehalveerd is. Vorig jaar stierven in Vlaanderen 378 mensen in het verkeer en dit jaar daalde dat naar een laagterecord van 320. Al ligt dat cijfer verhoudingsgewijs nog altijd hoger dan in veel van onze buurlanden.

"Dit is een aanmoediging om resoluut verder te gaan op de ingeslagen weg", zegt Weyts aan De Redactie. Daarmee verwijst hij naar de vele maatregelen, zoals extra trajectcontroles en de verlaging naar 70 km per uur buiten de bebouwde kom, die hij heeft ingevoerd.

"Onpopulaire maatregelen"

"Ik krijg bij dit soort beslissingen telkens een shitload aan shitmails. Maar als die maatregelen resulteren in een daling van het aantal verkeersdoden, is het mij dat allemaal waard", zegt de minister.

Hij kondigt dan ook nog meer zogenaamde "onpopulaire maatregelen" aan: "Dit jaar wordt de rijopleiding al strenger gemaakt. Er komen ook nog extra trajectcontroles bij in heel Vlaanderen. Vanaf volgend jaar zorgen we er ook voor dat er op de autosnelwegen bijna overal trajectcontrole zal zijn."

Lees meer