Begint volgend schooljaar pas op 4 september door islamitisch offerfeest?

De koepel van de katholieke scholen vraagt nu ook aan onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) om het volgend schooljaar op maandag 4 september te laten beginnen in plaats van op vrijdag 1 september. Ook het Gemeenschapsonderwijs vindt het zinvol om met alle onderwijsverstrekkers samen een initiatief te nemen. Reden: het islamitische Offerfeest. Dat valt dit dit jaar op 1 september.

Het Offerfeest is een officiële feestdag voor moslims, waarvoor de kinderen thuis mogen blijven. Scholen in de grote steden vrezen daardoor een massale afwezigheid op de eerste schooldag, “die belangrijk is om een goede start te mogen maken”.

De koepel van de katholieke scholen heeft daarom gevraagd om het schooljaar later te laten beginnen. Ook het Gemeenschapsonderwijs vindt het zinvol om met alle onderwijsnetten samen een initiatief te nemen. Topvrouw Raymonda Verdyck zit vandaag met de minister samen om de kwestie te bespreken.

Maar Crevits is niet enthousiast. "Het schooljaar start sinds jaar en dag op 1 september. Scholen beschikken wel over één vrije dag. Wie een problematische start verwacht, kan uit respect voor de religieuze beleving van de leerlingen starten op maandag 4 september, zonder dat we daarvoor het schooljaar in heel Vlaanderen moeten verschuiven”, redeneert de minister.

Al beslist in sommige scholen

Sommige scholen hebben dat al gedaan: het Scheppersinstituut in Antwerpen bijvoorbeeld, weten ze bij Het Nieuwsblad. Directrice Ann Paeschuyzen besliste om een pedagogische studiedag in te lassen op de eerste september. “Het schoolteam zal aanwezig zijn, maar de leerlingen hoeven niet te komen”, zegt ze. “Dat heeft weinig zin. De ervaring leert ons dat slechts één derde van de leerlingen opdaagt als het Offerfeest is. En we willen dat álle leerlingen goed voorbereid aan het schooljaar beginnen.”

Om hoeveel moslimkinderen het precies gaat, is onduidelijk. Precies 59.733 leerlingen volgden vorig schooljaar islamonderwijs, maar daarin zitten niet de moslimleerlingen van de katholieke scholen. Ook daar zouden minstens 50.000 moslimleerlingen zitten. In sommige Brusselse scholen is meer dan negentig procent van de leerlingen moslim.

Het Offerfeest is het tweede Id-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God.

Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden. Doorgaans slacht men in België een schaap of lam, waardoor het feest de bijnaam het offerfeest kreeg.