Niet meer op je gemak op het gemak: voortaan gezichtscans bij openbaar toilet in China

Bij een openbare WC in de Chinese hoofdstad Peking moet je dan voortaan je gezicht laten scannen. De reden: plaatselijke hangouderen stelen de WC-rollen. Bovendien is deze obsessie met de pot al langer aan de gang in China: de regering pimpte openbare toiletten met televisies en WiFi en de stad Chongqing pronkt met “‘s werelds grootste openbaar toilet”. Als daar geen luchtje aan zit.

Bij een openbaar toilet in de Chinese hoofdstad Peking zitten ze met een groot probleem: het toiletpapier wordt gepikt door bejaarden uit de buurt.

Daarom lenen de medewerkers alleen nog maar WC-rollen uit aan klanten die hun gezicht laten scannen. Say what? Ja ja, wie wil 'gaan', moet drie seconden lang voor een high-definition camera staan. Het machientje bezorgt je achteraf automatisch een rolletje papier. Klanten moeten zelfs hun brillen en hoofddeksels afzetten. Say cheese!

Op je gemak?

Maar dat is nog niet alles: wie zich niet goed voelt en opnieuw het kotteke wil gebruiken, moet 9 minuten wachten. Alsof je een kaartje trekt op de spoedafdeling. Bovendien mogen mensen die “te vaak” naar het toilet komen er gewoon niet meer binnen.

Helaas is deze digitalisering van het toiletbezoek nog niet helemaal op punt. De software hapert soms waardoor er lange rijen zenuwachtige mensen ontstaan. In de broek dan maar? Het gebeurt trouwens weleens dat de machines het helemaal begeven. De ploeg deelt dan manueel WC-rollen uit. Zouden zij ook het gezicht van elke toiletbezoeker onthouden?

Ook qua privacy is zijn deze machines natuurlijk best shitty. “Ik dacht dat het toilet de enige plaats was waar ik nog privacy had. Maar blijkbaar wordt ik daar ook bekeken,” klaagt een ontevreden klant op Sina Weibo, de Chinese Twitter.

Obsessie met de pot

Bewakingscamera’s zijn niets nieuws in China. De politie van Peking stoeft dat er in de stad meer dan 46.000 camera’s hangen en dat maar liefst 4.300 agenten de beelden dag en nacht bekijken.

Maar je kan wel zeggen dat China een obsessie heeft met openbare WC’s. Zo heeft de Chinese regering zo’n 100.000 toiletten gerenoveerd om het toerisme te pushen. Sommige van die ‘gepimpte kleine kamertjes’ zijn zelfs voorzien van grote televisies, WiFi, bankautomaten en zetels. Het lijkt wel MTV Cribs.

Niet alleen in Peking

En denk maar niet dat zo’n shit alleen in Peking gebeurt: de stad Chongqing promoot nu “‘s werelds grootste openbaar toilet” als toeristische attractie. Da’s een gebouw met meerdere verdiepen, binnen- en buitentoiletten, en een binnenplein. De regering is zelfs van plan een beoordelingssysteem van A tot AAA in te voeren voor de openbare toiletten.

Lees meer