Populariteitscijfers van Donald Trump zakken naar historisch dieptepunt en er komen belangrijke tijden voor hem aan

De populariteit van Donald Trump heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Volgens een peiling van Gallup steunt amper 37 procent van de Amerikanen nog Trump. De komende week lijkt dan ook heel belangrijk te worden voor de president want er wordt nieuws verwacht over de beschuldigingen van afluisteren door Barack Obama en over de invloed van Rusland op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Toen Donald Trump drie maanden geleden aangesteld werd als president van de Verenigde Staten was zijn zogenaamde 'approval rating' 45 procent, toen al een heel laag cijfer voor een pas aangestelde president. Dat is nu dus gezakt naar 37 procent. Het is 70 jaar geleden dat een Amerikaanse president zo snel zo'n laag cijfer bereikte.

Gallup berekent zijn cijfers op basis van dagelijkse telefonische bevragingen bij 1.500 mensen. De percentages zijn altijd een gemiddelde van drie dagen en hebben een foutenmarge van drie procent. Donald Trump heeft de ratings van Gallup in het verleden al "fake news" genoemd.

Veel oorzaken

De lage populariteitscijfers hebben veel oorzaken. Zo lijkt Donald Trump de laatste tijd vaak problemen te hebben om zijn plannen en beloftes ook effectief uit te voeren. Mexico heeft nogmaals gezegd dat het niet van plan te betalen voor de beruchte "wall" en ook zijn nieuw inreisverbod is opnieuw tegengehouden door een rechter.

Er komen dan ook belangrijke tijden aan voor Trump. De beschuldigingen die hij heeft geuit aan het adres van Barack Obama dat die de Trump Tower zou hebben afgeluisterd lijkt op niets uit te draaien. Er wordt verwacht dat FBI-baas James Comay die beschuldigingen morgen zelfs definitief naar de vuilbak verwijst.

Obamacare

Het Congres spreekt zich binnenkort uit over de berichten dat Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou hebben beïnvloeden. Ook dat is bang afwachten voor Trump omdat in het verleden al bleek dat mensen uit zijn team contact hebben gehad met Rusland tijdens de verkiezing.

Tot slot komt er ook een belangrijke periode aan voor Obamacare en het alternatief dat Trump wil voorstellen. De president vindt de verplichte ziekteverzekering Obamacare te duur en wil het dan ook vervangen. Het alternatief dat Trump wil doorvoeren staat beschreven in een document van 60 pagina's maar krijgt veel kritiek. De enige besparende maatregel die erin staat, zou een uitsluiting zijn van lottowinnaars, iets wat beschreven staat in maar liefst zes pagina's en totaal geen grote invloed zou hebben.

Lees meer