We zijn in België het afgelopen jaar een (klein) beetje gelukkiger geworden blijkbaar

Het is vandaag World Happiness Day, of de internationale dag van het geluk, en dat vonden ze bij het SDSN (Sustainable Development Solutions Network), een initiatief van de Verenigde Naties, de perfecte dag om hun World Happiness Report 2017 uit te brengen. In dat rapport worden landen gerangschikt op basis van hoe gelukkig de burgers er zijn. Noorwegen stoot Denemarken (2) van de eerste plaats. België klimt één plaats en is zo zeventiende.

Noorwegen springt van een vierde plaats in 2016 dus naar de top van de rangschikking. Denemarken daalt een plaatsje naar twee, op de voet gevolgd door IJsland, Zwitserland en Finland. Al is dat allemaal wel relatief, aangezien het verschil echt miniem is.

Gezonde balans

De ranking, waarvoor 155 landen werden onderzocht, wordt bepaald op basis van zes factoren die allemaal hun invloed hebben op 'geluk': het bruto binnenlands product, de levensverwachting, vrijheid, vrijgevigheid, sociale steun en de afwezigheid van corruptie in de overheid en in bedrijven.

"Gelukkige landen zijn die landen die een gezonde balans hebben tussen welvaart, sociaal kapitaal (een sterk vertrouwen in de maatschappij), lage ongelijkheid en vertrouwen in de overheid", zegt Jeffrey Sachs, bestuurder van het SDSN en speciaal adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

In de top tien staan enkel westerse landen, met naast de top vijf ook nog Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden. De Centraal-Afrikaanse Republiek is de rode lantaarn. Afrikaanse landen doen het sowieso niet goed, met ook Burundi, Tanzania, Rwanda, Togo en Guinee die onderaan staan. België staat dus op een zeventiende plaats en het doet zo beter dan het Verenigd Koninkrijk (19) en Frankrijk (31), maar moet dus wel Nederland (6), de USA (14) en Duitsland (16) voor zich dulden.

Niet dankzij, maar ondanks olie-inkomsten

Noorwegen sprong dus naar de eerste plaats, ondanks lagere olieprijzen. Zo stelt het rapport dat Noorwegen niet dankzij, maar net ondanks hun olie-inkomsten zo gelukkig is. Dat door hun olie traag te produceren en de winst te investeren in de toekomst en niet meteen uit te geven.

Amerika, dat in 2007 nog derde stond op de rangschikking, zakt weg omwille van ongelijkheid, corruptie en een gebrek aan vertrouwen. Sachs stelt dat de economische maatregelen die Trump wil doorvoeren dat nog zullen verergeren: "Alle maatregelen zijn gericht op het vergroten van de ongelijkheid. [....] Ik denk dat alle zaken die al zijn voorgesteld de verkeerde richting uit gaan."