Zwerkbal bestaat écht en dit weekend kan je een Belgische ploeg naar de Europese titel schreeuwen

Volgend weekend kan je in Mechelen gaan supporteren voor je favoriete zwerkbalteam tijdens de Europese Zwerkbalbeker. Dit is een soort Champions League voor Zwerkbal. De populaire tovenaarssport uit Harry Potter bestaat nu ook in Dreuzelmodus. Er doen drie Belgische ploegen mee: Antwerp A, Brussels Quaffels en Liège Leviathans. Voorzitter Louis Lermytte van ploeg Antwerp A gelooft dat de Belgen een heel goede kans maken.

De wereld maakte in 1997 kennis met tovenaarssport Zwerkbal via de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling. Twintig jaar later bestaat de sport ook écht. Over heel de wereld wordt de sport gespeeld. In de dreuzelwereld vliegen de spelers niet op een bezem door de lucht, maar lopen ze met een stok tussen hun benen op het veld. Er zijn zelfs toernooien. Dit weekend wordt de Europese Beker in Mechelen gespeeld.

De Franse en Belgische ploegen doen het doorgaans goed. De Brussels Quaffles waren drie jaar geleden derde op de Europese Zwerkbalbeker en Antwerp A haalde vorig jaar een zilveren medaille in Italië. Volgens hun voorzitter Louis Lermytte maken ze dit jaar een goede kans: “Vorig jaar waren we tweede, vlak na tweevoudig winnaar Titans Paris. Dit jaar zijn we opnieuw topfavoriet”.

Hoe werkt het?

Met veertien staan ze op het veld: zeven spelers per ploeg. Vier spelers proberen te scoren met de ‘slurk’, voorgesteld door een volleybal. Die bal moet door drie hoepels geworpen worden. Een doelpunt is tien punten waard. Twee spelers proberen elkaar te raken met beukers, die ballen zijn in werkelijkheid trefballen. Wie geraakt is ligt even uit het spel. En last but not least de snaai: iemand loopt rond met een tennisbal in zijn broek. Na 18 minuten mag de zoeker (en de zevende speler van het team) die proberen te vangen voor 30 punten. Wanneer de snaai gevangen is, is het spel over. De ploeg met de meeste punten wint het spel.

België heeft elf ploegen, drie ervan mogen dit jaar naar de Champions League voor Zwerkbal. “Op twee dagen tijd nemen 32 teams het tegen elkaar op. Elk land krijgt afhankelijk van het aantal ploegen enkele open plaatsen. Die worden ingevuld door de beste ploegen van dat land. Voor België zijn dat drie ploegen, voor het Verenigd Koninkrijk zes”, zegt de Antwerpse voorzitter.

Volgens Lermytte eindigen de Brussels Quaffles en de Liège Leviathans ergens in de top-16. Zaterdag is de groepsfase. Hier krijgt elk team de kans zich te plaatsen voor de twee divisies die op zondag gespeeld worden. De twee beste van elke groep gaan naar Divisie 1, terwijl de twee verliezende ploegen naar Divisie 2 gaan.

Gratis toegang

Zaterdag speelt de Antwerpse ploeg al drie wedstrijden. “Je moet zeker komen supporteren. Er is een goede, familiale sfeer naast het veld.” Het is niet de bedoeling dat fans verkleed komen als hun favoriete Harry Potter-personage, “die link is nu volledig weg, zwerkbal is zijn eigen leven gaan leiden.” Wie wil gaan, betaalt helemaal niets en kan terecht in de Mechelse Nekker. De inkom is gratis. Zaterdag speelt elk team drie wedstrijden. Zondag spelen alle ploegen minstens één wedstrijd.

© Wordpress