Abou Jahjah wil migrantenpartij oprichten, maar wie zal op hem stemmen?

Dyab Abou Jahjah (ex-AEL) gaat een nieuwe partij oprichten die de belangen van de allochtone kiezer verdedigt. Hij haalt de mosterd bij de Nederlandse partij DENK die bij de eerste verkiezingen meteen drie zetels binnensleepte. Maar kan Abou Jahjah zoiets ook bij ons klaarspelen? Volgens Soumia Akachar (VUB) is er potentieel, maar hij moet opletten met controversiële uitspraken. Professor Marc Hooghe (KUL) is minder optimistisch over de plannen van Abou Jahjah.

Na Ahmet Koç (ex-sp.a) werkt nu ook Dyab Abou Jahjah aan een partij die op de allochtone kiezer mikt. Abou Jahjah neemt als voorbeeld de Nederlandse partij DENK die voor het eerst deelnam aan de verkiezingen en meteen drie zetels binnensleepte. Hij hoopt zijn slag te slaan bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in 2019.

Links ontgoochelt

"Zowel de sp.a als Groen ontgoochelt", zegt Abou Jahjah. "De PVDA is dan weer te schuw over racisme en discriminatie en zet alleen in op het sociaal-economische”. Vroeger vormde Abou Jahjah met zijn Arabisch-Europese Liga (AEL) nochtans samen met PVDA de lijst RESIST. Maar bij de verkiezingen van 2003 haalde lijst RESIST amper 10.000 stemmen. Abou Jahjah zou lessen geleerd hebben uit die verkiezingsblunder: “Ik zou nooit meer aan verkiezingen meedoen als je vooraf niet weet dat je geen resultaten kan halen”.

Overmoedig?

Abou Jahjah is ervan overtuigd dat het moet lukken want hij is “deel van de Arabische, islamitische gemeenschap en tegelijkertijd een Nederlandstalige Brusselaar”. Hij wil ook breder, en als het kan groter worden dan DENK. Maar is hij niet wat overmoedig? Newsmonkey sprak met onderzoeker Soumia Akachar van de vakgroep Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.

"Er is zoiets als een etnische stem"

Volgens haar heeft DENK in Nederland ingespeeld op het onbehagen dat bij burgers met een migranten- of moslimachtergrond leeft. “Verschillende mensen voelen zich tweederangsburgers in eigen land”.

In Nederland heeft de sociaaldemocratische PvdA kiezers verloren aan DENK. Met een allochtoongezinde partij zou Abou Jahjah ook stemmen kunnen afsnoepen van linkse partijen hier in België. Zo zijn linkse partijen in het Westen vaak heel breed en progressief maar zetten ze onvoldoende in op anti-discriminatie, op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld. En dat terwijl linkse partijen doorgaans op veel kiezers met een migrantenachtergrond kunnen rekenen. Die zouden ook de indruk krijgen dat ze niet gehoord worden omdat die partijen er niet in slagen om hun onbehagen voldoende te verwoorden.

“Er is dus zoiets als een etnische stem”. Maar als Abou Jahjah die voor zich wil winnen, zal hij een verbindende toon moeten aannemen.

Tips voor Abou Jahjah

Akachar benadrukt dat Abou Jahjah tegenwoordig opiniemaker en columnist is. “De stap naar politicus is groot. Hij neemt een heel andere rol aan en kan maar beter leren uit de kritiek die DENK over zich heen heeft gekregen”. ”.

Hij zou over de hele lijn een andere communicatiestijl moeten aannemen. Zo heeft hij nu veel ruimte om controversiële uitspraken te doen, “maar dat zou hij als politicus voorzichtiger moeten aanpakken. Er zou met wantrouwen naar de nieuwe migrantenpartij gekeken worden”. Af en toe een scherpe sneer of rebelse uitspraak kan natuurlijk nog wel.

DENK kreeg in Nederland het verwijt te polariserend te zijn omwille van hun agressieve communicatiestijl. De partij kwam ook onder vuur omdat ze niet inclusief genoeg zouden zijn ten opzichte van holebi’s en onvoldoende afstand nemen van bijvoorbeeld uitspraken van Erdogan.

Als Abou Jahjah hieruit leert, kan hij volgens Akachar zowel kiezers met of zonder een migrantenachtergrond achter zich krijgen. “Het is aan hem om eisen van migranten op tafel te leggen op een moderne manier met eigentijdse, progressieve argumenten. Zoals dat in een gelijkaardige logica gebeurt bij issues als gendergelijkheid en holebi-rechten”.

Maar 2 %

Professor Marc Hooghe (KUL) is iets minder optimistisch over de plannen van Abou Jahjah. Hij benadrukt dat DENK maar 2 % van de stemmen gehaald heeft. In Nederland behaal je dan 3 zetels, maar in België geen enkele. “Dus ik zie er toch niet zo veel potentieel in. Een ‘Partij van de Dieren’, of ‘50+’ zou hier ook geen enkele zetel halen”.

De meer radicale linkse stem heeft bij ons een uitweg gevonden bij de (Belgische) PVDA, daarom ziet professor Hooghe “niet veel potentieel meer voor een fenomeen als Abou Jahjah”. Hooghe voegt nog toe dat Belgische Turken sterk verdeeld zijn rond de kwestie van het Turks referendum over de machtsuitbreiding van Erdogan: “Welk standpunt heeft Abou Jahjah daarover? En hoe denkt hij dan de stemmen van de volledige Turkse gemeenschap te kunnen veroveren?”

Lees meer