Trump verloor vorig jaar bijna een miljard euro

Forbes heeft z’n jaarlijkse lijst van miljardairs in de wereld gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er meer miljardairs zijn, en dat ze ook fors rijker werden vorig jaar. Maar de man die het liefst over z’n miljarden spreekt, Donald Trump, verloor een flink stuk van z’n fortuin. 

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes waren er in 2016 voor het eerst meer dan 2.000 (dollar)miljardairs in de wereld: 2.043 mensen hebben een vermogen van minimaal tien cijfers.

De toename in één jaar met 233 miljardairs is de grootste in de 31 jaar dat Forbes wereldwijd miljardairs in kaart brengt.

De rijkste mensen ter wereld zijn trouwens het afgelopen jaar weer rijker geworden. De waarde van hun totale bezit steeg met 18% naar 7,67 biljoen dollar. De “gemiddelde” miljardair heeft 3,8 miljard dollar.

Trump: van 4,5 naar 3,5 miljard

Eén man, die nochtans zelf beweert dat hij “meer dan 10 miljard” heeft, is onder dat gemiddelde gezakt: Donald Trump. Volgens Forbes is Trump nu een miljard dollar minder waard dan een jaar geleden. Hij is volgens Forbes nu nog 3,5 miljard waard.

Trump verloor zoveel geld voornamelijk omdat de 10 grote gebouwen die hij in Midtown Manhattan bezit, ernstig te lijden hebben onder een daling van de prijzen voor kantoorruimte.

De Amerikaanse president tuimelt van de 324ste plaats op de lijst naar de 544ste.

Vrouwen

Het aantal nieuwe miljardairs was in 2016 drie keer zo hoog als het aantal mensen dat het predicaat miljardair verloor. Ook het aantal vrouwen op de lijst steeg, van 202 naar 227. 56 van die vrouwen hebben hun fortuin zelf verdiend, de anderen hebben het te danken aan erfenissen.

Azië heeft trouwens de meeste miljardairs: 720. Daarvan zijn er 319 Chinezen, en eigenlijk meer, want de 68 uit Hong Kong en Macao zijn daar niet bijgerekend.

In de VS zijn er 565 miljardairs, in de rest van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika 128. Europa heeft er 530 en daarvan zijn er 114 Duitsers.