Draaiboek gelekt: dit gebeurt er als de Queen sterft

Als de Britse koningin Elizabeth II morgen sterft, worden er een heleboel procedures in gang gezet: een speciaal codewoord wordt via beveiligde lijnen doorgebeld, de lakeien dragen zwart, er zijn tien dagen nationale rouw, de BBC zendt om het kwartier een nieuwsboodschap uit. Dit gebeurt er als de belangrijkste vrouw van het Verenigd Koninkrijk sterft en dat is niet alledaags.

1. Geheime code

Tijdens haar laatste uren wordt koningin Elizabeth bijgestaan door artsen. Onmiddellijk na haar overlijden zal een 'geheime code' vanuit Buckingham Palace in Londen via een beveiligde lijn doorgebeld worden: London Bridge Down. De code voor het overlijden van een Brits staatshoofd verwijst trouwens altijd naar een plaats in Londen. Kort daarna wordt Brits premier Theresa May gewekt. Er volgen niet meteen bekendmakingen, haar dood blijft eerst nog enkele uren in beperkte kring. Ook de premiers van de 15 landen waarvan de Queen het staatshoofd is, worden ingelicht.

2. Lakeien in het zwart

Het nieuws wordt gelijktijdig op verschillende kanalen verspreid. Er zal een persbericht verstuurd worden naar verschillende binnen- en buitenlandse media, de website van de koninklijke familie wordt zwart én een zwartgeklede lakei kondigt op het balkon van Buckingham Palace dat het staatshoofd overleden is.

3. BBC en andere media

Er volgt een nieuwsflash in alle media en BBC onderbreekt al haar programma's en nieuwsankers dragen verplicht zwart. Elk kwartier is er een herhaling van het nieuws en tussendoor wordt het volkslied (God Save The Queen) gespeeld. Tussen de nieuwsherhalingen door wordt de persoonlijke vlag van de Queen getoond. Op BBC Radio 4 en BBC Radio 5 is de volgende zin te horen "This is the BBC from London". Ook private radiozenders krijgen de vraag om de muziekkeuze aan te passen en 'Breaking News' te brengen.

4 Tien dagen van nationale rouw

Het land ligt volledig plat: de bedrijven sluiten, de banken zijn dicht en het parlement komt met spoed bij elkaar. De eerste dagen blijven de winkels en bedrijven dicht. In de tien dagen die volgen komen er schermen in de provinciesteden om de gebeurtenissen in Londen te volgen en overal hangen de vlaggen halfstok. Ook worden alle sportwedstrijden afgelast.

5. Turbulente tijden

Het overlijden van de Queen zal het begin van een turbulente periode aankondigen. De dag erna wordt Charles in de voormiddag uitgeroepen tot koning en Camilla, wordt koningin. Niet alle Britten zijn daar voorstander van, want zij is de vrouw waarmee prins Charles Diana bedroog. Ook kan Elizabeths overlijden zorgen voor het sneller uiteenvallen van het Gemenebest.

6. Lichaam

Waar de Queen ook sterft, haar lichaam wordt sowieso naar de troonzaal in Buckingham Palace gebracht. Als ze in het buitenland sterft wordt ze overgevlogen met de divisie van de Royal Flight, de koninklijke luchtmacht. Als ze in Schotland sterft, wordt haar lichaam per trein naar Londen gebracht. Daar zullen vier Grenadier Guards, de oudste infanteriedivisie van het Britse leger, haar bewaken.

7. Begrafenis

Tien dagen na het overlijden, is er een dienst in Westminster Hall. Vier dagen eerder wordt het lichaam daar opgebaard zodat de mensen haar kunnen groeten. Ze wordt, voor de geïnteresseerden, gebalsemd. Dit gebeurt trouwens met elk lid van de Britse koninklijke familie na het overlijden. Er zullen tien kistdragers zijn en er worden 2.000 mensen verwacht.

Lees meer