Een goei steakske uit Brazilië? Dat wordt moeilijk: Europees importverbod van schandaalvlees nu

De Europese Commissie heeft besloten tot een importverbod van vlees uit Brazilië afkomstig van bedrijven die betrokken zijn bij een groot vleesschandaal. Vorige week kwam aan het licht dat in Brazilië op grote schaal inspecteurs van het ministerie van Landbouw werden omgekocht om partijen bedorven vlees goedgekeurd te krijgen voor de verkoop. Daarbij zouden soms ook chemische stoffen zijn toegevoegd tegen de stank. Een deel van het verrotte vlees belandde systematisch in Europa.

Ook China, een andere belangrijke afzetmarkt voor Braziliaans vlees, zou op het punt staan een importverbod af te kondigen. Een diplomatiek offensief van de Braziliaanse regering om dat te voorkomen is daarmee mislukt.

De EU en China zijn twee van de belangrijkste afzetmarkten voor de Braziliaanse vleesindustrie, een van de belangrijkste sectoren van de economie. Enorme hoeveelheden kippenvlees, rundvlees en varkensvlees worden ge porteerd naar vooral China en de Europese Unie. Jaarlijks gaat het om 12 miljard euro.

Bedorven

Vorige week viel de Braziliaanse politie met honderden agenten binnen bij tientallen vleesverwerkende bedrijven. Zeker 38 mensen werden gearresteerd, onder wie tenminste een medewerker van JBS, ?s werelds grootste vleesverwerker, en directeuren van BRF, eveneens een van de grootste vleesbedrijven ter wereld. De aandelenkoers van die bedrijven is gekelderd.

De bedrijven zouden op grote schaal inspecteurs van het ministerie van Landbouw hebben omgekocht om partijen bedorven vlees goedgekeurd te krijgen voor de verkoop. Daarbij zouden soms ook chemische stoffen zijn toegevoegd tegen de stank. Een deel van het verrotte vlees is volgens onderzoekers in Europa beland.

De fraude raakt ook de Braziliaanse politiek. De federale politie zei vrijdag dat een deel van het smeergeld dat werd betaald terechtgekomen is bij twee grote politieke partijen, waaronder de PMDB van president Temer.