Heeft de laatste eliminatieronde voor de finale de mol verraden (of is dit wat we moeten denken)?

De spannendste eliminatieronde van dit seizoen, en niet toevallig de ronde die de deur naar de finale opende voor twee deelnemers en de mol. Met Robin verdwijnt de meest fanatieke kandidaat uit de wedstrijd. Wij hadden ons geld op hem durven inzetten als winnaar. Uiteindelijk heeft de eliminatie wel één topfavoriet als mol naar voor geschoven, voor velen een bevestiging: Eline. Of hebben we zand in de ogen en is Annelies de onwaarschijnlijke mol dit jaar? Of toch Davey?

Geld is niet van belang meer, de wedstrijd is alles wat telt. De mol heeft bijgevolg niet veel werk meer. Er werd flink gestrooid met pasvragen en kansen om meer te weten dan de anderen. En als het in het begin nog een schande was om het individu boven de groep te plaatsen, dan is alle schroom nu verdwenen. Opvallend is dat Eline als enige geen enkele pasvraag heeft gewonnen, en dat ze ook niet in de molboekjes is gaan kijken. Ze had dus een enorme achterstand die in deze fase van de wedstrijd fataal had kunnen worden. Tenzij ze de mol is natuurlijk, want dan liep ze sowieso geen risico om uit de wedstrijd te vliegen. Het bevestigt ons vermoeden van de voorbije weken.

Alleen kunnen we nog altijd niet zeker zijn, aangezien het Robin is die naar huis moest vertrekken. Ook hij had geen pasvragen en streed dus met gelijke wapens tegen Eline. Al had hij wel het initiatief genomen om in een molboekje te bladeren, ten koste van 500 euro uit de pot. Hij koos dat van Hans, die eruit vloog toen hij z'n geld op één bepaalde kandidaat had gezet. Robin kon dus zeker weten dat die persoon niet de mol is. Misschien stond zijn eigen naam in dat boekje, dat kan ook, en dan waren de kansen tussen Eline en Robin zeker fifty-fifty.

Annelies en Davey zijn dus zeker nog in de running. Davey bleek vandaag andermaal vooral met de wedstrijd bezig te zijn. Annelies is echter het grote mysterie: een rotslechte mol volgens de ene, maar de andere gelooft gewoon dat het een geniale zet is om haar mol te maken. Mocht Annelies volgende week ontmaskerd worden, dan zal dat in elk geval niet onbesproken zijn. Hier is onze laatste analyse van de drie finalisten.

© VIER

1. Davey

+ Davey zit in de finale, en eerlijk gezegd zijn we daar niet van geschrokken. Als hij het spel wint was hij een hele sterke speler, maar ook als hij de mol is heeft hij zijn taak goed vervuld. Deze week ging hij compleet de mist in toen anderen van zijn filmkennis overtuigd waren. Hij wist uiteindelijk zelfs niet welke soundtrack bij E.T. hoort. En wist hij het antwoord wel, dan kon hij de opdracht nog verknoeien door slecht tegen de bal te trappen. De proef is een fiasco en Davey heeft daar zeker een grote rol in gespeeld.

Davey zegt samen met Eline dat zij de meest opmerkzame van de groep zijn. Davey maakt verschillende fouten in de kamer waar tien objecten vervangen zijn. Hij focust zich op eieren, maar kiest er altijd het verkeerde uit.

- Davey heeft heel overtuigend geprobeerd om Robin uit de hut met de molboekjes te houden. Hij wou vooral dat het spel eerlijk wordt gespeeld en dat er geen geld uit de groepspot zou verdwijnen. Ook in de eerste aflevering toonde Davey zich in het vliegtuig als een speler die niet tegen bedrog kan. Al heeft hij in de auto wel zelf ook op de knop gedrukt. Zo blijft Davey een vreemde snuiter in deze wedstrijd. Maar hij kan zeker de mol zijn. Dat beseffen we nu meer dan ooit. In vergelijking met de eerste weken is hij helemaal ontbolsterd.

© VIER

2. Annelies

+ Annelies toch? Wat moeten we daarmee? De zwakste deelnemer van de bende zit in de finale. Zwakste omdat ze tijdens veel proeven de handdoek moest gooien en zo weinig geld heeft verdiend. Maar als ze van in het begin goed gokt, is het logisch dat ze ver geraakt. Of zou ze toch de mol zijn?

Ook deze aflevering was Annelies geen sterke schakel. Bij het rugby mist ze een goede kans om te scoren en ze verrekt een spier. Daardoor heeft ze nog maar eens medische verzorging nodig. Je zou haast denken dat er niets meer heel is aan de godsdienstlerares. Zo heeft ze echter weer geen geld in de pot gebracht.

Wat wel opviel is dat Annelies echt duidelijk de leiding nam bij sommige proeven. Zo was zij het die Davey nomineerde om de filmmuziek te herkennen. Ook bij het inschatten van de objecten in de kamer waar Eline en Davey zitten, horen we haar veel meer dan gewoonlijk. Ze slaagde er ook heel sterk in om de groep te overtuigen dat ze aan het liegen was over haar pannenkoekengevecht met tien vliegen. Ze kan goed komedie spelen, zei haar echtgenoot een paar weken geleden.

- Als Annelies de mol is, dan gaat ze de geschiedenis in als de meest onhandige mol ooit. Ze heeft inderdaad veel geld doen verloren gaan, maar bij haar was dat telkens heel opvallend. Ze zat er soms gewoon bij voor spek en bonen, denk maar aan haar black-out in het museum. Gaan ze een mol echt zo passief maken? Wij hebben altijd gedacht van niet, maar nu is de kans één op drie. Dus we kunnen niet uitsluiten dat de makers dit jaar voor een heel opmerkelijke mol hebben gekozen. Misschien zal dat volgende week een geniale zet blijken.

© VIER

3. Eline

+ We verdenken haar al sinds de eerste week, en toch heeft Eline nooit een echte indruk nagelaten. We zien haar weinig verkeerd doen, maar ook weinig goed. Ze lijkt gemiddeld minder in beeld te worden gebracht dan de andere deelnemers. Ze heeft het perfecte profiel voor een mol ontwikkeld. Alles wat Gilles vorig jaar tot een goede mol maakte, lijkt ook Eline in zich te hebben. En het zou zo die begeerde vrouwelijke mol zijn waar veel kijkers op hopen.

Tijdens het rugby heeft ze zeker twee ballen laten vallen of liggen. Telkens eerder onopvallend omdat de ballen niks zouden hebben opgeleverd. Ook deze week verloor ze Davey niet uit het oog, ze deed er zelfs een opdracht mee. Dat het niet altijd botert tussen de twee is duidelijk. Omdat Eline als mol van hem de meeste hinder ondervindt? Of net omgekeerd omdat ze zelf zeker weet dat Davey de mol is? Maar dan is er nog altijd Annelies die de twee in een geniaal web tegenover elkaar kan hebben gezet.

Dan blijft de vraag hoe Eline de eliminatieronde kon overleven zonder pasvragen of extra informatie. Als enige moest ze het zonder hulp doen. Enkel als Robin een risico heeft genomen en er echt volledig ernaast zat, kan Eline dit overleefd hebben, toch?

Tot slot nog dit: Eline zei deze week duidelijk dat ze goed kan liegen. Ook als ze weerwolfje speelt, dat gezelschapsspel dat wel iets weg heeft van De Mol, zegt ze dat anderen er vaak intrappen. Misschien hebben ze haar net daarom de mol gemaakt?

- Net zoals bij de andere kandidaten hebben we vooral redenen waarom we hen verdenken. Eline kan ook gewoon een sterke kandidaat zijn. In de kamer met Davey wist ze er bijvoorbeeld toch een paar voorwerpen uit te pikken. Wel altijd de voorwerpen die niet veel geld waard bleken. Dus ze kan daar evengoed aan het mollen geweest zijn.

© VIER

Onze mol:

Opdracht volbracht: een week voor de finale zitten we vol twijfels. Alles wijst voor ons op Eline, de kaarten wijzen duidelijk in haar richting, maar misschien is dat net wat we moeten denken. Pas in de slotaflevering gaan we zien waar er gemold werd en dan zullen onze oogkleppen weer afvallen. De logische mol Eline, de mysterieuze mol Davey, of de onhandige mol Annelies? We weten het bijna, maar één ding kunnen we nu al besluiten: dit was een bijzonder geslaagd seizoen. Op naar de finale!

© VIER

Lees meer