Disney heeft een rechtzaak aan zijn been, Zootopia zou een schaamteloze kopie zijn

Disney kan wel eens voor een zware rechtzaak staan. Disney zou met 'Zootopia' ideeën van Gary L. Goldman, bekend van werk als 'Total Recall', 'Next' en 'Minority Report', hebben gekopieerd. Die daagt Disney nu voor de rechter.

Zootopia won vorige maand nog de Oscar voor beste animatiefilm en bracht ondertussen al een dik miljard op. Maar Gary L. Goldman zegt nu dat hij als eerste op het idee was gekomen van de film en dat Disney dit schaamteloos zou gekopieerd hebben. Hij daagt Disney nu dan ook voor de rechter.

"Maak je niet ongerust als je iets wil kopiëren"

De aanklacht opent met een, redelijk beschamende, quote van Zootopia-regisseur Byron Howard: "Maak je niet ongerust als je iets wil kopiëren. Want als je ermee aan de slag gaat, dan zal je er toch je eigen touch aan geven." En het stopt ook niet bij Zootopia, meent de klacht. The Lion King, Toy Story, Monsters Inc., Up en Inside Out worden allemaal genoemd als zijnde rip-offs.

Twee keer zou Goldman zijn idee hebben gepitcht. Een keer in 2000 een live-action film die Looney zou heten, en in 2009 een animatiefilm. Hij zou een synopsis, personagebeschrijvingen en zelfs illustraties van de personages hebben voorgelegd. Zo zou hij ook de naam 'Zootopia' hebben voorgesteld. Disney zou zijn ideeën hebben afgewezen, maar "in lijn met hun cultuur van schaamteloos kopiëren" zouden ze zijn werk, soms zelfs letterlijk, overgenomen hebben.

Valse beschuldigingen

"De rechtzaak van meneer Goldman loopt over van de valse beschuldigingen", klinkt het bij Disney. "Het is een poging om het idee van een succesvolle film te claimen die hij zelf niet heeft gemaakt, en we zullen ons hiertegen fors verdedigen in de rechtbank."

Zootopia vertelt het verhaal van een konijn dat naar een grote stad verhuist en een samenzwering helpt aan het daglicht te brengen met de hulp van een con artist vos.

Lees meer