Da's pas pisbier: Amerikanen hebben een bier met toiletwater gebrouwen (maar een Belg was hen eigenlijk voor)

De term pisbier gebruiken we wel eens in een negatieve betekenis als een bier op niet veel trekt, maar een Amerikaanse brouwerij heeft nu ook echt bier gebrouwen met toiletwater. Helemaal origineel is het niet, want vorig jaar heeft een brouwer ook op de Gentse Feesten bier gemaakt met de urine van de feestgangers. Schol!

Het bier ziet er vrij normaal uit, een pale ale, dus je kan het bier best vergelijken met een Palm of een Antwerps Bolleke. Volgens de brouwerij, Stone Brewing, behoort het nieuwe bier zelfs tot hun top drie van beste brouwsels. Het enige verschil met ander bier is dat ze afvalwater gebruiken. De Full Circle Pale Ale komt uit San Diego en daar heeft de staat Californië een milieuvriendelijk recyclageprogramma voor water.

Concreet gebruiken ze technologie om het water te zuiveren. Tegen 2035 moet een derde van het water in San Diego van deze bron afkomstig zijn. Nu moet de stad bijna al het water uit het noorden van Californië en de Colorado-rivier importeren. Op zich is er dus geen spoor meer van urine of ander afval in het water dat de brouwer gebruikt. De smaak is dan ook heel normaal: "Je proeft karamel en wat toetsen van tropisch fruit. Het bier smaakt erg zuiver", zegt brouwmeester Steve Gonzalez.

Gentse Feesten

Ook andere proefkonijnen vertellen in lokale media dat het bier erg hoppig en lekker is. De Amerikanen hebben echter geen uitvinding gedaan, want vorig jaar kon je al een echt pisbier drinken op de Gentse Feesten. Een team van de Universiteit Gent heeft er de inhoud van de urinoirs verzameld om een bier te brouwen. De plasjes werden gefilterd tot drinkbaar water dat vervolgens bij het voor de rest normale brouwproces werd gebruikt. Het bier is volledig veilig, want de bacteriën zijn allemaal gescheiden door de installatie van professor Arne Verliefde.

Lees meer