Het A+++ label verdwijnt van de Europese frigo's, maar dat kan je kosten

Hebben jullie ook zo'n ultrazuinige koelkast of diepvriezer staan, met het felbegeerde A+++-labeltje erop? Dan zou je binnenkort wel eens de enige kunnen zijn, want die plusjes vallen in 2020 weg. De Europese Unie heeft namelijk een akkoord dat je leven voor één keer vereenvoudigd: we stappen weg van de onderverdelingen en gaan terug naar een A tot G-indeling.

De beste frigo? Die krijgt in de winkel een score van A+++, als ie tenminste ook het energiezuinigst is. Maar omdat de technologie vooruit gaat en we op die manier binnenkort een hele rist van die plusjes achter elk apparaat mogen zetten, wil de Europese Unie de boel vereenvoudigen. Vanaf 2020 gaan we daarom terug naar een indeling van A tot D, zonder plusjes en minnetjes en is de slechtste koelkast niet meer die met een D maar met een G.

Op zich is de classificatie wel handig, want het staat je toe om direct te zien hoe veel een koelkast ongeveer verbruikt. Zeker omdat die grote elektrische apparaten energievreters zijn, was een uniform systeem belangrijk. Maar omdat de indeling niet toekomstgericht was, moeten we nu dus een stapje terugnemen. Het akkoord is er nog niet volledig door, maar 't ziet er nu wel naar uit dat het er komt. Overigens werden de eerste stappen naar die vereenvoudiging al gezet in 2015, maar dat plan bleef toen steken in de Europese machine.

Betere koelkasten

Dat betere koelkasten leiden tot lagere energierekeningen, moeten we je niet vertellen, maar we vragen ons wel af wat dat wil zeggen voor de nu-toch-niet-meer-afgeschafte ecocheques. Want als je er geen treintickets mee koopt, spaar je ze misschien wel op voor een koelkast. En laat dat nu net de plek zijn waar zo'n triple+ wel van pas komt, want bij de meeste elektrozaken kan je die enkel kwijt voor een energiezuinige koelkast.

Maar hoe zit het dan als je triple+ koelkast niet meer bestaat? Vermoedelijk wordt ook die regeling eenvoudigweg aangepast. In elk geval zal je als klant nu wel zéker weten in welke categorie je apparaat valt, zonder het woord 'bovengemiddeld' te moeten vergelijken met een verouderd systeem van plussen en minnen. Overigens: de nieuwe regeling komt er momenteel enkel voor koelkasten, al is er ook voor droogkasten een systeem in de maak.

Lees meer