Moeten we binnenkort bijbetalen als we geld op de bank zetten? Of doen we dat eigenlijk al?

Al gehoord van negatieve rente? Wel, het wordt stilaan tijd. Want betalen om je geld op de bank te "mogen zetten" in plaats van er intrest voor krijgen: dat scenario lijkt nu wel heel dichtbij te komen. In Duitsland en Zwitserland zijn ze al zo ver. En in Nederland komen binnenkort spaarrentes van 0,0%. Kan zoiets ook bij ons? Voorlopig wil minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de minimumrente niet verlagen. Maar wie even alles op een rijtje zet, beseft dat we eigenlijk nu al massaal aan het dokken zijn. Of: hoe het tijd is voor Inflation Blues.

De Nederlandse bank Triodos heeft aangekondigd dat de rente op een gewone spaarrekening verlaagd wordt naar 0%. Je wordt als spaarder dus niet meer beloond voor je "vertrouwen in de bank". Triodos ziet zich genoodzaakt die drastische maatregel te nemen omdat "de rentes in Europa al een paar jaar enorm aan het dalen zijn”.

Nederland is niet het enige land met spaarrentes van 0%. In sommige Europese landen bestaat er zelfs al een negatieve rente voor spaarrekeningen. Wie in Duitsland bijvoorbeeld meer dan 3 miljoen euro op zijn rekening heeft staan, moet bijbetalen om zijn centen bij de bank te stallen.

Vandaag werd ook bekendgemaakt dat de Zwitserse bank UBS een negatieve rente van 0,6 procent invoert op eurorekeningen waar meer dan een miljoen euro op staat. Het gaat dus niet om rekeningen met Zwitserse Franken. Ze geven daarvoor dezelfde uitleg als Triodos: "vanwege aanhoudend buitengewone lage rentetarieven".

De gevreesde negatieve rentes, dus betalen om je geld op de bank te hebben, komen dus nu wel heel dichtbij. Maar kan dat ook bij ons?

Ook in België?

Met zo’n lage, of zelfs onbestaande rentevoet als in Nederland, levert sparen dus niet veel op. Maar komt er ook zo’n spaarrente van 0% in België?

Voorlopig niet, want de wettelijke minimumrente bij ons is 0,11 %. Belgische banken lieten vorig jaar wel weten dat ze van die regel af willen, maar daar moest minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) niet van weten.

Slapend rijk? Vergeet het!

Joepie, dus we blijven incasseren? Niet te vroeg gejuicht: sparen kost je de komende tijd geld. De inflatie stijgt weer, en dan wordt het leven duurder. Vakanties naar het buitenland, etenswaren en kleren, bijna alles is in prijs gestegen.

En die stijging gaat sneller dan wat jij met je spaarrente erbij krijgt. Dus ook al wordt het bedrag op je spaarrekening een heel klein beetje hoger, je kunt minder kopen met dat geld. Makkelijk opgelost.

Erger dan 2012

In februari bedroeg de inflatie 2,97%, en in januari 2,65%. Dat komt vooral door de inflatie voor energie. Die werd vorige maand maar liefst 14,8% duurder.

Het is van 2012 geleden dat de inflatie meer dan 3 procent bedroeg. De rentevoet van spaarrekeningen was toen wel nog een stuk hoger, met een gemiddelde van 1,5 %. Dus we verliezen zelfs meer geld dan toen.

Beter toch niet onder de matras?

Waarom is de rente zo laag? Dat heeft te maken met beslissingen van de Europese Centrale Bank. Zij hebben de belangrijkste rente van Europa, de zogenaamde refirente, op 0% gezet. De jongste jaren lieten ze de rentetarieven al dalen om voor economische groei te zorgen in Europa.

De Europese Centrale Bank hoopt dat de inflatie op die manier groeit. Dat het leven duurder wordt, is natuurlijk voor niemand leuk. Maar het zorgt er wel voor dat mensen spullen blijven kopen en niet op hun geld gaan zitten omdat ze weten dat de prijzen zullen blijven stijgen.

Meer kosten?

Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat banken overigens wellicht een andere manier hebben gevonden om tijdelijk de lage rentes op te vangen: ze hebben de kosten voor hun betaalproducten verhoogd.

Lees meer