Bijzonder zware klap voor Oekraïens leger: gigantisch munitiedepot opgeblazen door pro-Russische separatisten

Het belangrijkste munitiedepot van het Oekraïense leger is afgelopen nacht opgeblazen door pro-Russische separatisten. 20.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Het depot ligt bovendien op 100 km van de frontlinie, en het feit dat de separatisten daar zo makkelijk blijkbaar een klap kunnen toedienen, maakt het allemaal nog pijnlijker.

Het gaat om een terrein in de buurt van Balakliya van 350 hectare waar op het moment van de sabotage voor 138.000 ton aan oorlogstuig lag opgeslagen van het Oekraïens leger. Vooral munitie en bommen, maar bijvoorbeeld ook raketten.

Volgens de Oekraïense minister van Defensie zijn er geen slachtoffers gevallen. De gevechtscapaciteit van de Oekraïense strijdkrachten is volgens hem niet afgenomen door het verlies van de munitie, maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk want de schade zou bijzonder groot zijn.

Tienduizenden ramen in de wijde omgeving zijn gesneuveld door de ontploffingen van de munitie. Ook het gsm-netwerk is helemaal uitgevallen.

Drones

Op sociale media wordt door regeringsbronnen gezegd dat het wel degelijk om sabotage gaat. Oekraïne heeft onmiddellijk de grenscontroles in het zuidoosten van het land heeft verscherpt.

Het depot ligt op honderd kilometer van de frontlinie in Oost-Oekraïne, waar het leger strijd levert met rebellen die aansluiting bij Rusland nastreven.

Een woordvoerder van het leger zegt tegen een lokaal tv-station dat saboteurs twee jaar geleden al probeerden om het depot te vernietigen. Ze zetten toen drones in.

Niet echt veilig

Echt moeilijk moeten de saboteurs het niet hebben gehad. Vorig jaar nog kwam aan het licht dat in Balakliya de munitie en bommen op bijzonder onprofessionele manier werd bewaard: het ligt daar gewoon allemaal open en bloot, zoals onderstaande foto's tonen: