Nieuw in Vlaanderen: ‘interimkantoor’ voor hackers. Verdien tot 2.500 euro

Je leest het steeds vaker in het nieuws: cyberaanvallen en privacylekken worden een steeds groter probleem en dat voorkomen is heel moeilijk. Daarom is er nu ook in België een platform opgericht waarop bedrijven kunnen vragen aan hackers om tegen een beloning te proberen hun beveiliging te omzeilen. Een soort interimkantoor voor ethische hackers dus.

Telefoonnummers die openbaar worden gemaakt via Facebook, foto's die worden gestolen op iCloud, ... je leest steeds vaker over hacks en het lijkt alsof de bedrijven veel te laat zijn met hun beveiliging. Daarom wordt in het buitenland vaak beroep gedaan op zogenaamde ethische hackers.

Die zoeken dan lekken in de beveiliging van applicaties, software of websites en proberen zo binnen te raken of aan verborgen informatie te komen. Het idee voor zo'n platform bestaat al een tijdje en wordt in het buitenland al gebruikt, maar was tot voor kort illegaal in ons land.

Tot 2.500 euro verdienen

Sinds eind vorig jaar is het wel toegelaten om bedrijven te proberen hacken als die bedrijven expliciet hebben aangegeven dat ze dat willen. Daarvoor dient intigriti dus.

Daar kunnen bedrijven zich aanmelden met een specifieke of een algemene vraag. Hackers kunnen zich dan ook inschrijven om de beveiliging van die bedrijven te onderzoeken en lekken te proberen vinden. Onder andere Telenet, Kinepolis, Mobile Vikings, UZ Leuven en bpost zouden zich al aangemeld hebben.

Als hen dat lukt krijgen ze de beloning, tot 2.500 euro, die aan de opdracht verbonden is. Daarnaast is er ook een ranking van de beste ethische hacker waarvoor je bij iedere succesvolle hack punten verdient. Arne Swinnen staat daar momenteel op kop.
 

Lees meer