Steeds populairdere pijnmedicijn Lyrica werkt niet blijkt nu

Lyrica (Pregabaline), een middel tegen zenuwpijn dat steeds vaker wordt voorgeschreven, werkt niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verschenen in het New England Journal of Medicine. Lyrica is een succesnummer sinds het geïntroduceerd werd in 2004: het is het 19de meest winstgevende geneesmiddel in de wereld momenteel, en het wordt jaarlijks 10% meer voorgeschreven. Het draait een omzet van meer dan 10 miljard euro. Dat heeft het vooral te danken aan het idee dat het zou werken tegen (lagere) rugpijn. Maar dat doet het dus niet.

Pregabaline is een γ-aminozuur dat verwant is aan de neurotransmitter γ-aminoboterzuur (GABA). Het is een middel met een anti-epileptische werking dat ook wordt voorgeschreven bij neuropathische pijn als gevolg van beschadiging van zenuwen, zowel van het centrale als het perifere zenuwstelsel.

Maar, het blijkt niet te werken. Ruim tweehonderd patiënten met zenuwpijn namen gedurende acht weken pregabaline (merknaam Lyrica dus) of een placebo. De begindosis van het medicijn was 150 milligram en dat liep gedurende de onderzoekperiode op tot 600 milligram. De meeste deelnemers hadden last van acute zenuwpijn.

Bijwerkingen

Aan het begin van het onderzoek beoordeelden de patiënten hun pijn met gemiddeld een zes op een schaal van tien. Na de acht weken was de pijn in beide groepen gedaald. De placebogroep schatte hun pijn in op een 3,1, terwijl de groep die medicijnen innam gemiddeld een 3,7 toekende.

Na een jaar gaven beide groepen gemiddeld een 3. Bovendien bleken de patiënten die pregabaline innamen ook veel last van bijwerkingen te hebben. Vier op tien van hen hadden last van Zo had 40 procent last van duizeligheid. Andere vaak voorkomende bijwerkingen waren slaperigheid, vermoeidheid, verwardheid, vergeetachtigheid, moeite zich te concentreren, wazig zien.

Dat Lyrica bijwerkingen kon veroorzaken was al bekend, maar dat het dat in die mate deed nog niet. Bovendien werd beweerd dat deze bijwerkingen het sterkst waren in het begin. Maar nu blijkt dus dat ze toenemen, en niet afnemen.

19de meest winstgevende geneesmiddel in de wereld momenteel

Lyrica is een succesnummer sinds het geïntroduceerd werd in 2004: het is het 19de meest winstgevende geneesmiddel in de wereld momenteel, en het wordt jaarlijks 10% meer voorgeschreven. Het draait een omzet van meer dan 10 miljard euro. Dat heeft het vooral te danken aan het idee dat het zou werken tegen (lagere) rugpijn. Maar dat doet het dus niet, blijkt uit het onderzoek.

Chris Maher, één van de auteurs van de studie en directeur aan de Musculoskeletal Division van het George Institute, maant artsen aan om het middel niet langer voor te schrijven. “Our next step is to educate doctors that the medicine doesn't work, present the results at different conferences and raise more awareness”, zegt hij.