Toch één goede zaak aan Brexit? De Britten gaan geen Heineken meer kunnen kopen

Het volgende slachtoffer van de Brexit is Heineken. De bieren die het bedrijf verspreidt zullen door de Brexit niet meer aangeboden worden bij Tesco, de grootste supermarkt van het Verenigd Koninkrijk. Eerder had de keten ook al problemen met Unilever, dat onder andere Ben & Jerry's en andere populaire producten in Groot-Brittannië verdeelt.

Amstel, Sol, Kingfisher, ... ze verdwijnen volgens The Guardian straks allemaal uit de winkelrekken van Tesco. Je kan ze er eigenlijk al zes weken niet meer vinden, omdat ze er in gesprekken over de prijs niet uit geraken. De oorzaak is andermaal de Brexit, die al meer producten uit Europa de weg naar het Verenigd Koninkrijk dreigde te belemmeren. Ook Unilever heeft er al over geklaagd dat het te duur wordt om aan winkels zoals Tesco te leveren.

Heineken heeft nog een extra probleem door een verhoging van de belastingen op alcohol. In combinatie met de stijgende prijs voor flessen, verpakking en brandstof door het instorten van het Britse pond moet Heineken meer geld gaan vragen voor zijn producten. Tesco ziet dat niet zitten en weigert nog meer te betalen. Onder de bieren die Heineken verdeelt zitten ook Strongbow, Kronenbourg 1664, Fosters en Birra Moretti, veel populaire namen over het Kanaal dus.

Enkel nog zonder alcohol

Waar het met Unilever nog goed kwam ziet het er dit keer niet naar uit dat Heineken met Tesco een compromis zal bereiken. Al zou de sfeer tussen beide partijen nog steeds vriendschappelijk zijn. Zo zou Tesco wel het nieuwe alcoholvrije bier van Heineken gaan aanbieden. Uiteindelijk gaat het ook maar om 24 van de 53 merken die Heineken verdeelt.

Voor de klanten is het echter wel een probleem als ze een frisse Heineken willen drinken. Ook in pubs is de prijs door de Brexit al opgeslagen tot 6 pond voor één pint (de Britse maat van een pint dan wel). Al kunnen we in België de grapjes al horen komen. De Brexit heeft toch één voordeel voor wie een tripje naar Londen plant ...

Lees meer