Hebben we binnenkort nergens nog een bankkaart nodig om geld af te halen?

We hebben onze bankkaart steeds minder nodig omdat we meer en meer betalingen doen met onze smartphone. Binnenkort lijkt die bankkaart zelfs helemaal te verdwijnen. De Amerikaanse bank Wells Fargo voert namelijk een systeem in waarbij je met je smartphone geld kunt afhalen aan een bankautomaat. Een vergelijkbaar systeem, maar dan met een QR-code, bestaat al even bij KBC in België.

Hoe afhankelijk je bent van je bankkaart, merk je maar als je ze kwijt bent. Je kan geen geld afhalen en veel winkels of horeca-zaken aanvaarden nog geen betalingen met een smartphone. Bovendien duurt het vaak lang voor je een nieuwe kaart thuis opgestuurd krijgt.

Daar wil Wells Fargo nu iets aan doen. Als je bij een bankautomaat staat, open je gewoon hun applicatie op je smartphone. Daar krijg je dan een code van acht cijfers die je ingeeft in de automaat. Daarna moet je nog bevestigen met je pincode en kan je geld afhalen. Door de dubbele controle zou het systeem volledig veilig zijn.

Het initiatief van Wells Fargo is trouwens niet de eerste poging om de bankkaart overbodig te maken. Bij andere banken kan je al met Apple Pay of Android Pay geld afhalen. In België werkt KBC al even met een gelijkaardig systeem met een QR-code.

Lees meer