De Croo (Open Vld) in felle strijd met PS en cdH over Saoedi-Arabië: "Moeten kinderen afgeslacht worden met Belgische wapens?"

Het is niet meteen zijn bevoegdheid: wapenexport. Maar toch laat minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) z'n stem horen. Want België levert erg veel wapens aan Saoedi-Arabië, dat in een vuile oorlog zit in Jemen. Daar vallen erg veel burgerslachtoffers, ook kinderen. Dat moet stoppen, vindt De Croo, tegen de zin van PS en cdH.

In alle heftigheid is 1212 bezig: een grote actie tegen hongersnood in de Hoorn van Afrika, en ook aan de andere kant van de Rode Zee, in Jemen. Maar die actie krijgt een politiek randje, dat vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) er bewust aan geeft.

Want over hongersnood in Jemen spreken, wil zeggen over de vuile oorlog in dat land spreken. En die oorlog wordt vooral gevoerd door Saoedi-Arabië. Dus kwam De Croo dit weekend met een voorstel om een wapenembargo in te roepen tegen dat land.

"Ik weet dat het een gewestelijke bevoegdheid is, maar je moet een beetje coherent zijn als land. Je kunt niet aan de ene kant mensenlevens proberen te redden en aan de andere kant een regime helpen dat mensen aan flarden schiet. Dit is dweilen met de kraan open", zo vertelde De Croo zondag aan de VRT.

Waalse industrie getroffen door wapenembargo

Vandaag zet De Croo z'n offensief verder, in Franstalig België. Hij was vanmorgen op de radio om opnieuw voor zo'n verbod te pleitten. Niet toevallig, want die wapenexport is eigenlijk vooral een Waalse zaak. Vlaanderen vindt zo'n embargo immers geen probleem. Maar het is niet alleen. De wapenexport is een bevoegdheid van de deelstaten geworden bij vorige staatshervormingen: Wallonië heeft nog een pak wapenindustrie en dus ligt hun drempel om "om humanitaire reden in te grijpen" een pak hoger. Het Waals gewest is zelf eigenaar van FN Herstal, een wapenfabriek die erg veel verkoopt aan Saoedi-Arabië.

De Waalse regering, met PS en cdH, wil voorlopig niet weten van zo'n embargo. Benoit Lutgen, de cdH-voorzitter, reageerde vanmorgen door te stellen, "dat zo'n verbod er op Europees niveau moet komen". De MR, in oppositie in Wallonië, wil alvast opnieuw een ethisch debat in het Waals parlement.

Bij de PS valt te horen dat de cijfers van De Croo niet helemaal kloppen. Want in 2015 voerde Wallonië voor 287 miljoen euro wapens uit en Vlaanderen tot drie keer zoveel: 887 miljoen euro, volgens Paul Magnette de PS-minister-president. Vraag is wat daaronder valt: terwijl Wallonië vooral kogels en wapens verkoopt, bestaat die Vlaamse export vooral uit chemische stoffen en geneesmiddelen, plus machineonderdelen. Die zouden bij een wapenembargo waarschijnlijk niet getroffen worden. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voelde zich door De Croo hoe dan ook niet aangesproken: "aangezien Vlaanderen geen wapens exporteert naar Saudi-Arabië".

Lees meer