’t Was te mooi om waar te zijn: voorlopig geen gratis Interrail voor 18-jarigen

De Europese Commissie reageerde in oktober enthousiast op het voorstel uit het Europees Parlement voor een gratis Interrailpas voor achttienjarigen, maar wilde eerst de haalbaarheid onderzoeken. Het plan was om elke 18-jarige Europeaan een maand gratis met de trein door Europa te laten reizen. Maar de Europese Commissie heeft het nu tegengehouden.

Te duur momenteel, zegt de Europese Commissie. Het plan zou 1,2 tot 1,6 miljard euro kosten. Manfred Weber, de voorzitter van de grootste fractie in het parlement en drijvende kracht achter het Interrailplan, spreekt van een gemiste kans. Maar hij stelt dat het voorstel “verre van dood” is.

De Duitse politicus zegt ervoor te gaan vechten om het benodigde geld in het budget voor volgend jaar vrij te maken, zodat achttienjarigen de kans krijgen “de schoonheid van hun prachtige continent” te ontdekken.

Wel proefproject. Een kleintje dan

De Europese Commissie gaat wel een bescheiden proefproject opzetten waarbij minstens 5.000 Europese jongeren vanaf 16 jaar 350 tot 530 euro krijgen om alleen of met hun klas “kennis te maken met een ander EU-land”.

Het project heet Move2Learn, Learn2Move. Leerlingen die ervoor in aanmerking komen, moeten niet per se de trein nemen. Een bus-, boot- of vliegreis mag ook, zodat jongeren uit alle 28 landen vanaf augustus mee kunnen doen.

De uitvoering komt in handen van eTwinning, het netwerk voor leerkrachten in Europa dat leraren en leerlingen de kans biedt samen projecten te ontwikkelen. Daar zal ook de selectie gebeuren. Sommige luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines hebben al wel toegezegd een extra korting te geven voor wie met Move2Learn, Learn2Move een trip doet.

Hier vind je er meer info over.