We hadden het altijd kunnen weten: dit is de mol van 2017 en hier is waarom

Een mooie finale met het perfecte resultaat: Davey wint oververdiend de 27.250 euro die uiteindelijk in de pot is geraakt. En de mol is Eline, kuch ... zoals wij en de meeste van onze lezers eigenlijk al weken goed hebben gegokt. Oef! De finale was een complete mindfuck waarin Annelies steeds meer naar voor werd geduwd als de mol, maar uiteindelijk kwam Eline tevoorschijn. En uiteraard, we hadden het alweer altijd kunnen weten.

© VIER

De lerares godsdienst, de flik of de houtbewerker? Dat de deelnemers voor één van de laatste opdrachten voor de klas moesten gaan staan was het begin van de mindfuck. Was dat een laatste hint en zou de mol dit jaar een lerares zijn? Niet dus, maar Annelies was al weken de enige waarvan we niet wisten wat we erover moesten denken. Was ze echt zo'n mol die constant opviel door opdrachten te laten mislukken? Was dat niet juist wat een mol niet mag zijn? Of zat ze gewoon vanaf de eerste aflevering goed en heeft ze door haar vastberadenheid de finale bereikt?

Het was dat laatste, al hebben we tijdens de spannende finale zeker een paar keer serieus getwijfeld aan onze mol. Eline haalde plots vlot geld binnen: 4.000 euro in totaal, en voor 2.000 euro was zij rechtstreeks verantwoordelijk. Onze lezers blijken echter goede mollenjagers te zijn, want in iedere poll die we dit seizoen via Facebook organiseerden kwam Eline als mol tevoorschijn. Logisch, denkt iedereen achteraf natuurlijk. En ja, er zijn wel wat redenen waarom zij de perfecte mol was.

1. Het museum

© VIER

Voor ons was dit het moment waarop we het zeker wisten. Toen ze samen met Bertrand de ruimte ontvluchtte ging het alarm af. Bertrand werd met de vinger gewezen en hij leek de schuld ook op zich te nemen. Alleen lag hij duidelijk nog op de grond toen het alarm begon te luiden, terwijl Eline al zo goed als volledig recht stond. Ze verklapte ons overigens ook al dat ze daar wel degelijk gemold heeft.. Het was tevens één van de weinige momenten dat de regie het ons toeliet om aan Eline te twijfelen.

2. De montage

© VIER

Eline werd als enige deelnemer duidelijk toch wat op de achtergrond gehouden. Ze had haar momenten, maar waar Davey de camera naar zich toe zoog, bleef Eline wat afzijdig. Annelies is de laatste weken ook steeds meer gaan opvallen, maar Eline baande zich geruisloos een weg naar de finale. En dat terwijl Davey en Annelies haar al van in het begin verdachten. Zij zagen duidelijk meer dan de kijker. Zo was het bij Gilles vorig jaar ook.

3. Halve finale

© VIER

Hoe is Eline in de finale geraakt? Juist, als mol. Vorige week viel onze laatste twijfel weg toen ze als enige geen enkel voordeel op weg naar de finale pakte. Annelies en Davey hadden twee pasvragen, en Robin was in een molboekje gaan piepen. En toch was Eline niet te stoppen.

4. Davey versus Eline

© VIER

Die paar keer dat we Eline opvallend in beeld zagen komen, was ze meestal in een fikse strijd met Davey verwikkeld. Bijvoorbeeld bij het paintballen toen ze als een leeuwin op haar prooi afging, aangezien Davey het spel aan het winnen was. Toen ze de naam van het schip The Shallow of London zochten, had ze al voor het eerst haar klauwen getoond aangezien Davey met de eer wou gaan lopen.

Ook bij de duikproef hadden de twee even ruzie met elkaar omdat hij haar voor wou zijn. Davey was er toen al zeker van dat Eline de mol was. Hij verklapte ons overigens ook dat die duikproef één van de momenten was waarop Eline het meest heeft zitten mollen. Volgende week zien we waarom.

5. De knop in de auto

© VIER

Eline is de enige van de finalisten die overtuigd op de knop heeft gedrukt, zodat ze zeker op het vliegtuig zou zitten en één kandidaat zogezegd thuis moest blijven. Aangezien ze het scenario al kende, moest ze wel drukken zodat die ene deelnemer via een andere weg naar Zuid-Afrika kon vertrekken. Een risico, want ze had de enige kunnen zijn die gedrukt heeft. Hans was het slachtoffer, meteen de perfecte schaduwmol voor Eline.

6. De Oostkantons

© VIER

Eline blunderde zwaar op de vraag waar de oostkantons liggen. Ze kreeg de vraag dan ook geregeld op de persconferentie na de ontknoping. Misschien was het gewoon een domme fout, maar ze heeft zich bij sommige kijkers op die manier vanaf de eerste aflevering verdacht gemaakt. En dus ook bij twee deelnemers, want voor Davey en Annelies lag de weg naar de finale daardoor open.

7. M.O.L.

We geloven niet vaak in dit soort tips, maar Eline was wel degelijk 'M'onitor bij 'O'ut of 'L'imits. Zo kon je bij elke kandidaat wel iets bedenken als je ver genoeg zocht, maar wat ervan aan is zullen we andermaal pas volgende week zien.

8. Een agente met een slechte conditie

© VIER

Heeft ze dit ook gespeeld? Alles is gelukkig in orde met Eline, zo vertelde ze na de finale. Ze heeft zich laten controleren en er is niks mis met haar gezondheid. Ze heeft dus echt zo'n hoge hartslag, maar zoals we toen ook al opmerkten was het opvallend dat de meeste antwoorden in de bewuste proef slecht waren voor iemand met een hoge hartslag. En het is niet gemakkelijk om je hartslag naar omlaag te halen. Alsof de proef haar dus op het lijf geschreven was.

Terechte winnaar ...

© VIER

Het was een zeer sterk seizoen van De Mol met de perfecte winnaar. Annelies haalde een pak minder geld binnen dan Davey. Maar het bewijst wel dat iedereen ver kan geraken in De Mol. Het blijft een spel en Annelies bleek een zeer straffe speler te zijn. Eline was ook een goede mol, want ze hield driekwart van de inzet uit de pot.

De andere kandidaten zullen blij zijn met Davey als winnaar, want hij beloofde voor iedereen een cadeautje te kopen. Het zou best eens kunnen dat de tv-carrière dit jaar voor de winnaar is weggelegd, meer nog dan voor de mol. Hoe dan ook verwachten we hen alle drie eind dit jaar terug te zien ... in De Slimste Mens ter Wereld. 't Is gebeurd: Eline is de mol en we hadden het altijd kunnen weten.

© VIER

Lees meer