De volle 4 euro: zo 'veel' zullen we dankzij voorstel Tommelein per jaar besparen op onze energiefactuur

Met veel poespas kondigde Bart Tommelein (Open Vld) een voorstel aan om distributiebeheerders Eandis en Infrax te laten fusioneren. Die fusie zou voor een aanzienlijke daling zorgen van onze energiefactuur. Althans dat zegt Tommelein. Experts gingen daar echter meteen tegenin. Een fusie zouden we in onze portemonnee amper voelen, stellen ze.

Eandis en Infrax zeiden zelf jaarlijks 100 miljoen euro te kunnen besparen door een fusie. Maar zullen wij daar ook iets van merken? "De impact op de factuur zal ongeveer 1 procent zijn", klonk het deze morgen in De Ochtend. Thierry Van Creanenbroeck, waarnemend gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse energieregulator Vreg, kwam er uitleggen dat de grote fusie die minister van Energie Bart Tommelein aankondigde nagenoeg geen gevolgen zou hebben voor onze energiekost.

De voordelen die de fusie met zich zou meebrengen, zou leiden tot een besparing van vier procent op de werkingskosten van de netbeheerders, legde Van Craenenbroeck uit. Die werkingskosten zijn echter maar een onderdeel van de totale distributiekosten, die op hun beurt dan weer maar een deel zijn van wat wij in totaal betalen voor energie. We zullen dus niet echt gevolgen ondervinden van deze fusie als we naar onze factuur kijken, zo blijkt.

Proef op de som

Newsmonkey nam de proef op de som. Wij namen er onze energiefactuur, en een rekenmachientje, bij en berekenden wat een fusie ons zou opleveren.

Wij hadden een totaalfactuur voor 2016 -2017 voor elektriciteit van 468,67 euro, waarvan er 170,33 euro distributiekosten zijn voor rekening van Eandis. Dat geeft zelf aan dat 54% van die kosten naar 'techniek' gaan. Dat zou dus zo'n 92 euro zijn. De fusie tussen Eandis en Infrax zou een daling van 4 procent opleveren inzake operationele kosten. Dat komt op 3,68 euro. Op onze totaalfactuur van 468,67 betekent dat een daling van amper 0,8 procent.

Als we diezelfde berekening maken voor onze factuur van het jaar daarvoor (die wel geen volledig jaar omvatte), dan komen we met 1,42 euro op een daling van 1,1 procent. Ietsje meer dus. Maar het is duidelijk dat de berekening van Van Craenenbroeck, die zei dat een fusie voor een daling van 1 procent op onze totale energiefactuur zou zorgen, dus wel valabel lijkt.

Ons voordeel

Dat onze factuur aanzienlijk zou dalen, is dus geen argument. Maar diezelfde experts halen wel aan dat het voorstel van Tommelein wel nog zinvol is en zelfs gewenst. Zo zijn onder andere Eandis en Infrax zelf al bezig met een verregaande samenwerking. Maar vooral de beursgang kan op veel bijval rekenen.

Aan onze energiefactuur zal waarschijnlijk niets veranderen. Of toch niet in ons voordeel ...

Lees meer