Opvallend: Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) met rug tegen muur over drankmisbruik

Het drankprobleem van een prominent politieker zomaar uitgesmeerd in de pers, het is niet echt een traditie in België. Maar het gebeurt wel met Ludo Van Campenhout, de bekende schepen van Sport in Antwerpen. En het nieuws (en de druk) komt vanuit z'n eigen partij N-VA, die eist dat Van Campenhout afkickt van de fles.

Wereldnieuws is het niet meteen, maar wel straf dat het zo breed uitgesmeerd is in de kranten vanmorgen: het drankprobleem van Vlaams Parlementslid en Antwerps schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA). Als één van de kopstukken van de Antwerpse N-VA loopt hij wel vaker in de kijker, onder meer nog met de kampioenenviering van Antwerp.

Maar nu komt Van Campenhout dus in het nieuws met een probleem dat in de Wetstraat wel vaker voorkomt, maar waar weinigen zo openlijk en in de pers over aangepakt worden: drankmisbruik. Politici dweilen wel vaker van de ene receptie naar de andere, drinken overal een glas mee voor de gezelligheid, en voor je het weet is er sprake van een verslaving. Alleen wordt daar nooit openlijk over gecommuniceerd.

Afkicken in kuuroord voor 15.000 euro

Bij Van Campenhout is het blijkbaar problematisch geworden. Opnieuw eigenlijk, want de man had al eerder issues met alcohol. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 ging Van Campenhout als Open VLD-lijsttrekker gigantisch de boot in, en werd z'n probleem goed zichtbaar. In 2011 mocht hij bij de N-VA, maar Bart De Wever was streng: eerst afkicken. Dat deed hij in Curaçao, waar hij voor drie weken in een kuuroord liefst 15.000 euro betaalt. De beste investering van m'n leven, zei Van Campenhout daar later over.

Alleen, de laatste maanden ging het weer bergaf. Er was een beschamend optreden in een commissievergadering van het stadsbestuur. En Van Campenhout vloog ook stevig in de pinten toen Antwerp kampioen speelde. Plus net te veel signalen van collega-politici die de Antwerpenaar opmerkten in het stadhuis of Vlaams parlement boven z'n theewater.

En dus is er opnieuw Bart De Wever, die als burgemeester z'n schepen met de rug tegen de muur zette. Hij riep Van Campenhout bij zich voor een aantal 'intense gesprekken'. “Ik heb een goed gesprek gehad met burgemeester De Wever. Hij gaf mij het signaal dat het fout dreigde te gaan en ik ben hem daar zeer dankbaar voor. Maar het is niet zo dat ik nu moet worden opgenomen voor behandeling, zoals in 2012. Ik ga mij wel laten begeleiden door mijn arts”, zo zegt Van Campenhout zelf aan Het Nieuwsblad.

N-VA spreekt duidelijke taal

De N-VA zet hem dus voor een blok. “We zullen hem bijstaan om uit de put te geraken”, zegt Antwerps N-VA-voorzitter Fons Duchateau in niet mis te verstane taal in zowel Het Nieuwsblad als Het Laatste Nieuws. “Wij zijn niet de partij die mensen laat vallen omdat ze ziek zijn. En alcoholverslaving is een ziekte. Hij erkent zijn verslaving en dat is toch de belangrijkste stap naar herstel.”

Bij de N-VA is Van Campenhout altijd een stemmenkanon geweest. Voor de Vlaamse verkiezingen in 2014 haalde hij op een 32ste plek wel vierde meest stemmen. Hij is binnen het schepencollege de enige die qua populariteit aan de hielen van burgemeester De Wever kan komen. Maar nu krijgt Van Campenhout dus publiekelijk een ferme tik op de vingers.

Lees meer