Oude(re) iPhone? Da's pech, want zo'n 200.000 apps worden compleet onbruikbaar

Heb jij een iets oudere iPhone, die werkt op 32 bits? Dan hebben we helaas slecht nieuws, want 't ziet er naar uit dat zo'n 200.000 apps niet meer te gebruiken zullen zijn op de oudere toestellen. Op termijn lijkt het erop dat 32 bit-iPhones ook gewoon niet meer ondersteund zullen worden. Je kreeg al langer een waarschuwing dat apps traag konden lopen, maar binnenkort is het verhaaltje dus volledig uit. 

De 32 bits-modellen die getroffen worden zijn sowieso al wat ouder, maar toch zijn er nog een pak wereldwijd in omloop. En tijdens de laatste iOS-update kregen gebruikers een waarschuwing dat sommige apps helemaal niet meer zullen werken op die toestellen. Uit onderzoek van Sensor Tower blijkt het om een kleine 200.000 apps te gaan.

Wat is er precies aan de hand? De apps zijn gemaakt voor 32 bit toestellen, maar zijn sindsdien niet meer bijgewerkt. Daar komt dan nog eens bovenop dat de laatste iOS béta-editie al helemaal niet meer beschikbaar was voor de 32 bitters. Concreet gaat het om de iPhone 5, 5C en de 4de generatie iPad.

Toch maar bij iOS 11

Elk jaar stelt Apple nieuwe software-functies voor iOS voor tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni. Dit jaar wordt daar iOS 11 verwacht, wat normaal een logisch moment zou zijn om de ondersteuning voor 32 bit-iPhones af te schaffen. De besproken software-update wordt na de conferentie publiekelijk getest, waarna hij rond september wordt uitgebracht.

Zo'n update is natuurlijk niet enkel vervelend, op termijn zijn er ook veiligheidsrisico's aan verbonden, een beetje te vergelijken met Windows die waarschuwde voor online bankieren toen het de ondersteuning voor Vista stopzette.

Lees meer