Sweet: dit is het moment in je relatie waarbij je de beste seks hebt, zegt de wetenschap

Er bestaan wel wat cliché's over seks in langetermijnrelaties en eentje daarvan is dat het er toch niet al te best uit ziet. Gelukkig is er de wetenschap, die voor eens en altijd conclusies trekt en ons laat weten wat het precieze moment is waarbij we het gelukkigst zijn met ons seksleven. De sweet spot, om het zo maar te zeggen, ligt wel bedroevend vroeg.

Elkaar al wat beter leren kennen, nog niet volledig uit de 'plakkerige' fase van je relatie geraakt zijn, wij kunnen wel raden waarom, volgens de wetenschap, de sweet spot van je relatie ligt tussen zes en twaalf maanden. Da's de conclusie van Archives of Sexual Behaviour. De studie keek helaas alleen naar heterokoppels, voor holebi's zijn er dus geen resultaten, maar met 2814 deelnemende duo's is het onderzoek vrij groot.

Volgens de onderzoekers is er in het eerste jaar een positieve evolutie in de tevredenheid die mensen tonen over hun seksleven. Dat wil niet zeggen dat het allemaal keldert één dag na de eerste anniversary, maar wel dat het daarna zachtjesaan bergaf gaat. Nu zijn er ongetwijfeld veel koppels die zich niet kunnen vereenzelvigen met die resultaten.

Hoezo, later slechter?

Maar er zijn twee mogelijke en gelijklopende verklaringen voor die vermindering, zegt het onderzoek. In eerste instantie zijn intimiteit en passie gelinkt, en dat de passie vermindert, da's al in veel eerder onderzoek duidelijk geworden. Op dat gebied ligt de buitenste limiet trouwens op 18 maanden, daarna maakt de passie plaats voor een diepere intimiteit. 't Is maar dat je 't weet.

Maar het kan ook aan iets anders liggen: een nieuwe sekspartner, da's ook meteen een heel nieuwe kant van iemand leren kennen, en dat vinden we blijkbaar fijn. Zodra je weet wat de ander fijn vindt, is het wel iets minder interessant, en dus voelt het alsof ons seksleven een dipje krijgt.

Bla bla

Ook goed om weten, het aloude eerst blabla en dan boemboem werkt ook nog: de studie ontdekt ook dat, hoewel je piek dus in de eerste zes maanden zit, een aantal elementen een positieve invloed hebben. Praten bijvoorbeeld, want wie goed praat, die ... tja, je begrijpt het wel. Omgekeerd is het ook waar: wie vaak ruziemaakt, mag z'n seksleven ook bergaf gaan. Geen verrassingen daar.

Wél goed om weten: getrouwd zijn of niet maakte absoluut geen verschil in het onderzoek.

Lees meer