Niet te missen: dit is waarom Peking Express ook in 2017 weer een heerlijk programma wordt

Alles komt ooit terug, zeker op televisie. De volgende in het rijtje is Peking Express, een programma dat negen jaar geleden voor het laatst in Vlaanderen werd uitgezonden. Maar het format is tijdloos, op enkele moderniseringen na. Sean Dhondt is de nieuwe presentator langs Vlaamse kant. En de duo's zien er veelbelovend uit. Wij zagen de eerste aflevering al en geloven dat Q2 gewapend is om op zondagavond de strijd met Eén aan te gaan.

Goed nieuws voor wie in een zwart gat dreigt te vallen na De Mol, want met Peking Express start meteen een andere klassieker om van te nagelbijten. VTM gunt het aan de zusterzender Q2 om hiermee z'n eerste grote eigen programma uit te zenden. "We vonden dat het wel eens wat meer mag zijn dan series en films op Q2", zegt programmadirecteur Ricus Jansegers. Peking Express werd hier voor het laatst in 2008 uitgezonden, maar sindsdien zijn er in zo'n veertien landen al edities van gemaakt. Een topper van eigen bodem die een internationaal succes werd. Natuurlijk was er even twijfel of het opnieuw zou aanslaan, maar aan de meer dan 4.000 inschrijvingen was te zien dat dit zeker het geval zou zijn.

Afvalrace

Heel kort voor wie het vroeger niet gezien heeft: zes duo's uit Vlaanderen en Nederland moeten door een aantal landen naar een eindbestemming reizen. Dat doen ze al liftend, en ook om te slapen moeten ze zelf een plekje vinden. Ze hebben één euro per dag, dus betalen kunnen ze niet. De race bestaat uit etappes en onderweg vallen de duo's die als laatste aankomen één voor één af. Via proeven kunnen ze een voorsprong verdienen. Of geld, maar dat bedrag is alleen van hen als ze de wedstrijd winnen.

In dit seizoen bezoeken we Vietnam, Laos en Cambodja. De presentatie is in handen van Sean Dhondt en zijn Nederlandse collega Rik van de Westelaken. "Ik heb eigenlijk een beetje actief gelobbyd om het programma te mogen presenteren", zegt Sean. "Toen ze me een tijdje geleden vroegen welk programma ik graag nog eens wou doen, kwam ik bij Peking Express uit." Sean is natuurlijk ook de verpersoonlijking van de brug tussen Qmusic en Q2, waarmee Medialaan radio en televisie als platform dichter bij elkaar wil brengen. Op de radio is hij één van de presentatoren van The Basement na 22 uur 's avonds.

Zwarte envelop

Veel is er niet veranderd aan het concept, behalve één ding. Eén duo krijgt een zwarte envelop mee die op het einde van de etappe aan de laatste in de race wordt gegeven. Daarin zit een kaart, die zowel rood als groen kan zijn. Rood betekent dat het avontuur erop zit, groen wil zeggen dat ze mogen doorreizen. Maar dan wel in het gezelschap van een bekend gezicht. Op die manier wordt vermeden dat het programma er na vijf weken al op zou zitten, en het krijgt een leuk extraatje.

Je hoeft niet beschaamd te zijn als je Peking Express nooit gezien hebt, want ook de deelnemers van dit jaar hebben niet allemaal naar het programma gekeken. Soms omdat ze te jong waren, zoals twee Vlaamse studenten die aan het avontuur van hun leven beginnen. Wij spraken met de kandidaten, en dit zijn de drie Vlaamse en de drie Nederlandse duo's die we de komende weken goed gaan leren kennen:

1. Laura & Ann-Sophie (BE)

© Medialaan

27 en 25 jaar - West-Vlaamse flikken, al 10 jaar goede vriendinnen

Twee goede vriendinnen die allebei politie-inspecteur zijn. Ann-Sophie komt uit Wevelgem, Laura uit Gullegem. Hoewel ze al tien jaar bevriend zijn met elkaar, is het pas de eerste keer dat ze samen op reis gaan. Ze vullen elkaar wel perfect aan. Ann-Sophie is een heel gedreven en fanatiek persoon die Laura als rustgevende factor nodig heeft. Omgekeerd heeft Laura af en toe wel eens een duwtje nodig. "We zijn zeker geen stereotiepe politieagentes en we zijn al helemaal niet snel van iets vies", zegt Laura.

"Ik volgde het programma vroeger altijd", zegt Ann-Sophie. "Ik wou mij altijd inschrijven als het terug op tv zou komen, dus dit is mijn droom die uitkomt." Ze nam Laura mee in haar avontuur, al heeft zij het programma vroeger niet gezien. Ervaring met liften hebben ze ook niet, en het was dus wel even wennen. "Ik denk dat die mensen soms bang waren van ons. Je doet het dan ook in the heat of the moment. Je hebt stress, je hebt niet gegeten,..."

2. Brecht & Cedric (BE)

© Medialaan

Allebei 26 jaar - beste vrienden die alles samen doen

Net zoals de Vlaamse meisjes zijn Brecht en Cedric al tien jaar goede vrienden. Brecht komt uit Lovendegem, Cedric uit Drongen. Ze doen zowat alles samen: uitgaan, voetballen, en zelfs werken. Ze zijn allebei verkoper in dezelfde sportwinkel. Ze gaan ook samen op reis, wat een extra voordeel kan zijn. Het zijn avonturiers die dat avontuur aan een geweldige reis willen koppelen. "Mijn doel is om op de meest originele manieren te liften. Ik ga zeker proberen om luchttransport te bemachtigen, zegt Brecht.

Het moeilijkste aan de reis was voor hen een slaapplaats vinden. "Ik denk dat het in België niet zou gebeuren", zegt Brecht. "Wij spraken hun taal niet, dus dan lijkt mij de kans klein dat zo iemand hier in België binnen zou worden genomen."

Praten was de boodschap om de chauffeurs te overtuigen. "Je moest er eigenlijk gewoon voor springen om hen te doen stoppen. Dan maakte je meer kans dan wanneer je gewoon met je duim omhoog zou staan."

3. Steff & Margaux (BE)

© Medialaan

20 en 19 jaar - studenten die in korte tijd soul mates werden

De jongste deelnemers zijn Steff en Margaux. Hij komt uit Hasselt en zij uit 's-Gravenwezel. Ze zitten allebei op kot in Antwerpen. Op die manier leerden ze elkaar ook kennen. Dat gebeurde pas vorig academiejaar toen ze Taal- en Letterkunde gingen studeren. "We zaten altijd als de nerdjes vooraan in de les, en zo is het contact gekomen", zegt Steff. "Ik zag meteen dat Steff een goed persoon is", zegt Margaux. Intussen zijn ze op korte tijd uitgegroeid tot soul mates die van elkaar weten dat ze er altijd zullen zijn.

"Handigheid is niet meteen onze sterkste kant, maar onze klungeligheid kan de mensen misschien eens doen lachen", zegt Steff. Ze weten van zichzelf dat ze niet de favoriet voor de eindzege zijn, maar de wil is wel aanwezig. We gaan al snel merken dat ze soms wat te lief zijn, niet enkel voor elkaar, maar ook voor anderen. Peking Express hebben ze vroeger niet gezien omdat ze pas 9 en 10 jaar oud waren. "Die boot hebben we net gemist. We hebben wel veel filmpjes als voorbereiding opgezocht, en daar viel ons het duo Egbergt en Jozefien wel op."

4. Siham & Hicham (NL)

© Medialaan

27 en 31 jaar - broer en zus met een winnaarsmentaliteit

Een duo om langs Nederlandse kant in het oog te houden. Je zal al snel merken dat ze het bikkelhard spelen, vooral Siham dan. "Ik hou ervan om in gekke situaties terecht te komen en mezelf daaruit te redden. En dat is net wat dit spel met je doet ... het maakt je een beetje gek", zegt ze. Maar ook haar broer is geboren voor het avontuur. "Hoe spannender en chaotischer, hoe beter ik presteer. Mijn zusje en ik willen altijd winnen."

5. August & Awa (NL)

© Medialaan

26 en 45 jaar - ondanks het leeftijdsverschil twee tortelduifjes

Dan toch eens een echt koppel in het programma, maar wel eentje met een serieus leeftijdverschil. Toch zijn ze bijzonder verliefd, en daardoor verliezen ze de wedstrijd wel eens uit het oog. De kussen vliegen in het rond en ze lopen zelfs in het heetst van de strijd vaak hand in hand.

Awa is de oudste van het gezelschap en ze belooft er alles aan te doen om niet te moeten plooien voor dat jeugdig geweld. August keek vroeger ook al naar Peking Express. "Met de hele familie. Als kind zei ik toen al dat het me fantastisch leek om mee te doen."

6. Joep & Frank (NL)

© Medialaan

29 en 30 jaar - nachtraven met een eigen club

Nog twee bijzondere figuren zijn Joep en Frank. Ze komen uit Amsterdam, zijn goede vrienden en extravagante clubmanagers. "Joep en ik kennen elkaar door en door. We zien elkaar meer als zussen dan als iets anders", zegt Frank.

Zelf zeggen ze dat stress niet in hun woordenboek staat en dat zal je al snel merken. Op hun gemak beginnen ze aan de race, maar dat speelt vaak juist in hun voordeel.

Meteen dubbelaflevering!

Q2 gaat op zondagavond dapper de race aan met Eén, want zondag is toch traditioneel de sterkste dag van de openbare omroep. Nu zullen de De 3 Wijzen voor de concurrentie zorgen. In Nederland begint Peking Express al enkele dagen vroeger dan op de Vlaamse televisie, maar op 9 april krijgen we wel meteen een dubbelaflevering, waardoor we nadien een weekje voorsprong op onze noorderburen zullen hebben.

Dat Peking Express ook in 2017 een succes kan worden, betwijfelen we niet. "Het is een heel mooi en ook warm programma", besluit programmadirecteur Ricus Jansegers. "Stel je maar eens voor dat je hier in België vuil, bezweet en zonder geld gaat liften."

Het laatste woord is voor master of ceremony Sean Dhondt:

Peking Express - vanaf zondag 9 april om 20u30 op Q2

Lees meer