Groen bijna dubbel zo groot als sp.a in Antwerpse peiling, Van Besien is de echte uitdager van De Wever

Een opvallende peiling in Antwerpen gooit de discussie rond een links kartel helemaal open. Want Groen steekt met kop en schouders uit boven de sp.a. Wouter Van Besien (Groen) is voor veel meer Antwerpenaars hun kandidaat burgemeester, sp.a'er Tom Meeuws scoort niet echt. Maar het ziet er niet naar uit dat de socialisten een tweederangsrol kunnen aanvaarden. En dus komt het linkse kartel er meer dan waarschijnlijk niet. 

Neem het toch met een korreltje zout, de peiling van VTM en Het Laatste Nieuws. Want het gaat maar om 600 telefonische interviews, wat een stevige foutenmarge van plus of min vier procent oplevert. Da's meer dan een gemiddelde peiling, die rond de 1.000 respondenten nodig heeft om echt representatief te zijn. De peiling werd afgenomen van 6 tot 17 maart.

Maar de resultaten geven wel een richting aan, en die is toch vrij spectaculair voor Groen en Wouter Van Besien. Want die komt afgetekend als dé uitdager van Bart De Wever (N-VA) naar voor in de resultaten. Groen haalt in de peilingen het driedubbele van de score die ze haalden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Ze stijgen van 7,9 procent naar 20,1 procent. En Van Besien zelf wordt door 15 procent van de Antwerpenaars als hun burgemeester gekozen.

Dat is afgetekend na de N-VA, die een forse tik krijgt maar wel ruim de grootste blijft. Van de 38 procent die De Wever in 2012 haalde, zakt hij weg naar 29,3 procent. Zelf ziet hij dat cijfer als te laag, De Wever mikt op één op drie kiezers in Antwerpen. De Wever zelf scoort beter dan zijn partij: 34 procent van de Antwerpenaars wil hem als burgemeester.

Eén links blok? Niet evident...

Vraag is dan of er op links een echt blok komt dat De Wever uitdaagt voor de sjerp. Maar waar sp.a en Patrick Janssens dat in 2012 nog konden, lijkt er van de socialisten weinig over te blijven. Het nieuwe boegbeeld en lokale voorzitter Tom Meeuws scoort niet goed: zijn partij haalt amper 13,1 procent in de peiling. In kartel met CD&V haalde Janssens nog 28,8 procent in 2012. En Meeuws zelf scoort in de peilingen ook niet fantastisch: slechts 10 procent ziet hem als burgemeester. Hij heeft dus nog veel werk.

Met zo'n scores is het evident dat Van Besien het kopmanschap niet aan Meeuws geeft. Maar grote vraag is of de socialisten bereid zijn om een groene burgemeester mee in het zadel te helpen en zelf de tweede viool te gaan spelen. Enkel in zo'n scenario is een links kartel mogelijk. Maar bij sp.a staan ze absoluut niet te springen om Groen de sjerp te geven. Dat is een enorme boost, een half jaar voor de Vlaamse en federale verkiezingen van 2019.

Niet Dewinter maar Peeters als de derde hond

Heel opvallend is dat Filip Dewinter van Vlaams Belang niet bezig is aan een comeback, integendeel. Vlaams Belang gaat er zelfs op achteruit en haalt amper 9,6 procent, terwijl ze ooit één op drie Antwerpenaars achter zich kregen. Dewinter is nog maar een schim van zichzelf, amper 7 procent wil hem als burgemeester.

Grote verrassing is CD&V, waar de komst van Kris Peeters een hele straffe zet blijkt. Want hij stuwt z'n partij naar 14,1 procent in de peilingen, een onverwacht hoge score. Daarmee wordt CD&V zelfs de derde partij, en is Peeters de man die beslist hoe de coalitie valt in Antwerpen. Hij kan met De Wever in zee, of hij kan naar links kijken.14 procent wil hem ook effectief als burgemeester.

Open Vld bengelt achteraan. Slechts 5,5 procent zouden de liberalen halen. En amper 2 procent wil Phillipe De Backer als burgemeester. Ook extreemlinks scoort niet bijzonder goed: PVDA blijft ter plaatste hangen op 8,3 procent, 6 procent wil Peter Mertens als burgemeester

Lees meer