Gentenaar ziet Mathias De Clercq (Open Vld) als nieuwe burgemeester

Heel opvallend: terwijl Open Vld nationaal niet echt in de lift zit, scoort Mathias De Clercq in z'n thuisstad. Liefst 27 procent van de Gentenaars wil hem als de toekomstige burgemeester. Die score steekt af tegen Rudy Coddens, de lijsttrekker van het linkse kartel. Die haalt maar 18 procent, Groen-kopvrouw Elke Decruynaere haalt 17 procent. 

Neem het toch met een korreltje zout, de Gentse peiling van VTM en Het Laatste Nieuws. Want het gaat maar om 600 telefonische interviews, wat een stevige foutenmarge van plus of min vier procent oplevert. Da's meer dan een gemiddelde peiling, die rond de 1.000 respondenten nodig heeft om echt representatief te zijn. De peiling werd afgenomen van 6 tot 17 maart.

Maar de resultaten zijn wel opvallend voor Mathias De Clercq. Want hij en niemand anders wordt door veel Gentenaars gezien als de opvolger van Daniël Termont (sp.a). De eerste schepen krijgt 27 procent van de Gentenaars achter zich. En dat vertaalt zich ook in een forse stijging voor zijn lijst: Open Vld springt dankzij het De Clercq-effect naar 22,5 procent.

Of hij daarmee ook effectief burgemeester wordt, is lang niet zeker. Want het linkse kartel van sp.a-Groen blijft wel afgetekend de grootste met 38,8 procent. Dat is wel fors lager dan de 45 procent uit 2012, maar genoeg om Gent te blijven domineren.

Links heeft geen kopman

Heel opvallend is dat het links kartel eigenlijk geen duidelijke kopman heeft. Rudy Coddens scoort met 18 procent die hem wil als nieuwe burgemeester toch eerder bleek. En het resultaat valt vooral op ten opzichte van Elke Decruyenaere, die 17 procent van de Gentenaars achter zich heeft. Bij Groen in Gent moeten ze zich toch de vraag stellen of ze deze keer niet het lijsttrekkerschap hadden moeten opeisen, na de affaires rond Optima en Publipart.

N-VA blijft stabiel op 17,2 procent. De switch van Siegfried Bracke naar Elke Sleurs blijkt de juiste: Bracke scoort in de peiling niet goed qua vertrouwen, terwijl Sleurs toch 14 procent van de Gentenaars achter zich heeft. Dat is minder dan haar partij, maar toch relatief goed als nieuw gezicht.

Dat is niet het geval voor Mieke Van Hecke. De nieuwe kopvrouw van CD&V scoort slechts 5 procent, haar partij haalt 10 procent. Opvallend is dat Vlaams Belang en PVDA geen potten breken. Extreemrechts scoort zelfs slechter dan in 2012, met 5 procent. En extreemlinks, dat droomt van de grote doorbraak, blijft op hetzelfde niveau hangen.

Lees meer