Geens spreekt Jambon pijnlijk tegen over 'aanslag op de Meir': De Wever had geen toestemming van parket om te communiceren

Mocht Bart De Wever (N-VA) als burgemeester samen met z'n korpschef zo snel een communiceren over een "mogelijke verijdelde aanslag op de Meir' of was er een verbod van het federaal parket? Minister van Binnenlandse Zaken en partijgenoot Jan Jambon (N-VA) verdedigde afgelopen weekend De Wever. Maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) spreekt dat formeel tegen in het parlement: "Het betrof wel degelijk een verbod tot communiceren."

De zaak van de dronken man die vorige week met wapens in z'n koffer en met hoge snelheid over de Meir reed, krijgt een politiek staartje. Want binnen de regering lopen de versies over de communicatie van de Antwerpse burgemeester, en of die wel gepast was, duidelijk niet gelijk.

De dader zelf zit nog altijd in de cel: poging tot terroristische moord, volgens het onderzoek. Geen doetje dus, zoveel is duidelijk. Maar een terrorist? Dat is minder zeker.

Ondertussen focust het politieke debat zich op de communicatie: had de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) dan zo snel een persconferentie moeten houden? Die vraag dook al snel op na de feiten, zeker op links werd De Wever verweten van de zaak politiek te willen recupereren.

De minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet weinig ruimte voor twijfel, en ging pal staan voor z'n partijvoorzitter, tevens de Antwerpse burgemeester. Jambon verklaarde voor de camera's van VTM dat alles gebeurde "in samenspraak met het federaal parket". Letterlijk zei hij aan VTM: "De boodschap is afgestemd met het federaal parket".

Geens heeft een andere waarheid

Maar dat was fel in tegenspraak met de informatie die al quasi meteen na de persconferentie van De Wever vorige week circuleerde: dat het federaal parket not amused was over de actie van de Antwerpse burgemeester en de korpschef Serge Muyters, om zo snel te communiceren. Vooral voor die laatste zouden de implicaties toch groot kunnen zijn: hij heeft mogelijk z'n beroepsgeheim geschonden.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zette in de Kamer, in de commissie Justitie, de puntjes op de i. "Het federaal parket heeft de lokale politie expliciet gevraagd om niet te communiceren. Het federaal parket preciseert dat het wel degelijk een verbod tot communiceren betrof", zo tekende De Tijd op. En ook het Antwerpse parket had sterke bezwaren om al zo snel een persconferentie te geven. "Voor de inhoud van de persconferentie gaf het federaal noch het Antwerps parket vooraf toestemming." Geens zelf wees erop dat Muyters dat beroepsgeheim mogelijks heeft geschonden.

Vraag is of er verder veel gaat gebeuren met die tegenstrijdige info. N-VA en CD&V zitten al veel langer op ramkoers over de aanpak van terreur. Maar de MR en premier Charles Michel zitten helemaal op de harde lijn van De Wever en co, en echt populair is een 'softe' aanpak van terreur ook niet.

Opvallend was hoe de N-VA benadrukte dat de chauffeur op de Meir tegengehouden werd door militairen. Het waren N-VA en MR die altijd de aanwezigheid van militairen hebben bepleit binnen de regering; de militaire actie op de Meir bewees dus het 'nut' van het leger inzetten.

Lees meer