Te pikant? Smurfin is van de filmposters verwijderd in het diepgelovige Bnei Brak in Israël

De Israëlische stad Bnei Brak staat op springen, en dat door een poster van de nieuwe smurfenfilm. Bnei Brak ligt in een ultragelovige regio en daarom hebben ze smurfin, de vrouwelijke smurf, van de posters verwijderd. Voor sommige diepreligieuze joden is het verboden om naar afbeeldingen van vrouwen te kijken, maar veel gematigde of ongelovige Israëli’s kunnen niet lachen met deze move.

De Israëlische stad Bnei Brak staat in rep en roer door een reclameaffiche van nieuwe smurfenfilm. Vorige week zondag werden de promotieposters van Smurfs: The Lost Village overal in het Heilige Land opgehangen. Maar in het ultraorthodoxe Bnei Brak hebben ze met het design geknoeid: Smurfin, de enige vrouwelijke smurf, is van de posters verwijderd.

Schrik dat ze een blauwtje gaan lopen?

Say what? Voor sommige diepreligieuze joden is het effectief verboden om naar afbeeldingen, foto’s en filmpjes van vrouwen te kijken. En daar vallen tekenfilmfiguurtjes blijkbaar ook onder. Misschien hebben ze daar schrik dat ze een blauwtje gaan lopen?

Niet de enige

Smurfin is niet de enige die niet gezien mag worden. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd presidentskandidate Hillary Clinton niet afgebeeld op religieuze nieuwssites en in religieuze dagbladen. Kranten zonder foto’s, brr het lijkt wel de 50s.

Begin dit jaar kreeg IKEA veel kritiek over zich. De Zweedse meubelfabrikant had in Israël catalogussen verspreid met enkel jongens en mannen. Dat vonden de gematigde en ongelovige Israëli’s dan weer een schande. Het kan ook altijd nog erger. Jennifer Lawrence werd in 2015 op posters van The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 in sommige Israëlische wijken vervangen door een brandende vogel.

Laat ons eerlijk zijn ...

Maar dit is de eerste keer dat een animatiefiguurtje opgeofferd wordt met een religieuze reden. Laat ons eerlijk zijn, religieus of niet: zou er iemand op deze planeet rondlopen die geil wordt van smurfin?

Lees meer