Leuven, Antwerpen en Gent zijn duurste Vlaamse studentensteden om te huren

Waar je gaat wonen hangt vaak af van de prijs van bouwgrond, koopwoningen en huurhuizen. En dat verschilt sterk van regio tot regio. Wat is de goedkoopste stad en wat is de duurste? Steunpunt Wonen onderzocht het.

De goedkoopste gemeentes om te huren liggen in het zuiden van West-Vlaanderen. In Zonnebeke, Mesen en Heuvelland betaal je 22 à 24% minder per maand dan de gemiddelde huurprijs. De duurste regio is de as Antwerpen-Brussel. In Zaventem, Overijse en Tervuren betaal je 28 à 34% meer dan het gemiddelde voor een gelijkaardige woonst. In Aarschot betaal je ongeveer de gemiddelde huurprijs.

Stel dat je in Aarschot een huis voor 600 euro per maand huurt, betaal je voor een gelijkaardig huis in Zonnebeke 450 euro en in Tervuren 800 euro. Dus in Tervuren betaal je bijna het dubbele als in Zonnebeke.

Studentensteden duurder

Wie studeert in de provincies Antwerpen, en Vlaams Brabant heeft pech. Leuven is dé duurste stad van het Vlaams Gewest om te studeren. Daar betaal je 24% meer dan het gemiddelde voor een identieke woonst. In Mechelen en Antwerpen betaal je tussen de 10 en 14% meer dan de gemiddelde huurprijs. Ook stad Gent is wat duurder. Daar betaal je 10% meer.

Als je aan de Hogeschool van West Vlaanderen of in Hasselt studeert heb je over het algemeen meer geluk. Brugge en Hasselt zijn maar 2% duurder dan het gemiddelde. Kortrijk is dan het goedkoopste. Daar betaal je 8% minder per maand dan het gemiddelde.

Oost-Vlaanderen & West-Vlaanderen goedkoper

Als je na je studies blijft plakken in de grotere steden, ga je best niet in de stad zelf wonen. Als je in de provincie Antwerpen betaalbaar wil huren kan dat al in Beveren. Daar is huren 2% lager dan gemiddeld. In de provincie Vlaams-Brabant kan je betaalbaar huren in Landen. Ook daar is het 2% goedkoper.

In Oost Vlaanderen ben je ook meestal goed af. Gent is daar het duurste. De omgeving van Gent is al snel goedkoper dan het gemiddelde. Ook in Limburg en West-Vlaanderen zit je meestal goed. Rond Hasselt kan je al vrij goedkoop huren. In West-Vlaanderen blijf je dan weer best weg van de kuststeden.

Lees meer