Met de trein reizen kan heel voordelig zijn: ken je deze deals al?

Reizen kost tegenwoordig echt niet veel. Maar wist je dat er naast goedkope vliegtickets ook talloze formules zijn om spotgoedkoop met de trein te reizen? Waar vind je die nu net? Wij pluisden het voor je uit.

Het initiatief om elke 18-jarige Europeaan een gratis Interrailpas voor een maand te geven, werd begin deze week helaas afgevoerd. Met zo'n pas had de tiener een maand lang één Europees land kunnen verkennen. Maar dat is dus niet doorgegaan. Gelukkig zijn er nog goedkope formules om met de trein op vakantie te gaan of om gewoon ergens te gaan chillen.

Buitenland

Voor het buitenland blijft Interrail de interessantste formule, zeker als je wilt rondtrekken. Zo’n pas in is zowat elk Europees land geldig, van Ierland tot Spanje tot Turkije tot Finland.

Planning is key

Je hebt de keuze uit 7 soorten passen. Met sommigen kan je een bepaald aantal dagen onbeperkt reizen gedurende een bepaalde periode, met anderen kan je gedurende een bepaalde periode elke dag met de trein reizen.

Aan jou om je vakantie te plannen. Ben je van plan veel op dezelfde locatie te blijven, dan zijn vervoersbewijzen van de eerste soort aangewezen. Wie zoveel mogelijk wil rondtrekken, kan best een pas van de tweede soort op de kop tikken. Voor jongeren tot 27 jaar gaan de prijzen van 175 tot 419 euro. De passen zijn hier verkrijgbaar.

Reservatiekosten

Opgelet: in sommige landen moet je je treinritten op voorhand bestellen en daar zijn vaak reservatiekosten aan verbonden. Op de tijdschema’s van Interrail worden die treinen aangeduid met een letter ‘R’.

Meestal krijg je als ‘Interrailler’ een flinke korting op zo’n ritten, maar in sommige landen valt dat tegen waaronder Spanje, Groot-Brittannië en Ierland.

'Gewoon' biljet goedkoper?

Ga daarom zeker na of je treinen moet reserveren voor je een Interrailpas koopt. Zo ja, check dan even of een gewoon biljet/jongerenbiljet niet voordeliger is. Hetzelfde verhaal voor hogesnelheidstreinen als Thalys, TGV en Eurostar.

Binnenland

Zoals Gertje in de Samson-classic Niet Ver Weg zingt: “Ik blijf liever in mijn eigen land, van Knokke tot De Panne aan het Noorzeestrand”. Ook onze NMBS biedt interessante deals aan:

Go Pass 10

De bekendste is ongetwijfeld de Go Pass. Ben je jonger dan 27 jaar, dan kan je voor 52 euro 10 enkele treinritten op de kop tikken. Deze formule is zeker voor verre tochten een aanrader. Wie in dezelfde provincie moet zijn, checkt best eens of een gewoon biljet/weekendbiljet niet voordeliger is.

Go Unlimited

Tijdens de paasvakantie (van 1 tot 17 april 2017) kan je onbeperkt met de trein reizen voor 12 euro per week. Cool, toch? Je hebt daar wel een MOBIB-kaart voor nodig. Om die aan te maken, moet je nog eens 5 euro ophoesten. Wie maar één keer weggaat kan dus beter voor een standaardbiljet gaan.

Ancienne Belgique

NMBS loves concertgangers. Op je concertticket staat een unieke code waarmee je hier aan de voordeelprijs van 9 euro een heen-en-terugreis kan kopen naar het station Brussel-Centraal. De AB ligt op 10 minuten wandelen van dat station.

Alle concerten stoppen om half 11 zodat je nog naar huis kan met de laatste treinen. Let wel op: wie vanuit Vlaams-Brabant of Brussel vertrekt, komt er misschien toch goedkoper vanaf met een ‘gewoon’ treinticket. Even checken, dus.

Daydream Festival

NMBS wil ook festivalgangers een plezierke gunnen. Voor Daydream Festival wordt een speciale feesttrein ingezet. Een heen- en terugreis kost je 13,50 euro.

Rock Werchter

Een ticket voor Werchter geeft je recht op één gratis e-treinbiljet. Dat is goed voor een heen-en-terugreis met de trein, én voor een lift van de speciale pendelbussen.

Hoe werkt het?

- Download hier je NMBS-code vanaf 7 juni

- Geef je code hier in en download je e-treinbiljet

- Afprinten en het feestje kan beginnen

Graspop en Dour

Heen- en terugreis naar Graspop en Dour kosten maar 10 euro. Vanaf 24 mei zijn treintickets naar Graspop hier verkrijgbaar, vanaf 21 juni kan je hier treintickets naar Dour kopen.

Les Ardentes

Ook voor festival Les Ardentes in Luik wordt een Party Train ingelegd met Resident DJ aan het stuur. Vanaf 9 juni kan je je hier inschrijven. Een ticket voor de Party Train kost je 20 euro.

Aan alle mooie liedjes komt een einde

Wie na die mooie vakantie elke dag naar school of werk moet via hetzelfde treintraject, kan hier het overzicht van treinabonnementen bewonderen.

Goeie reis!

© Simpsons

Lees meer