Jambon zet De Wever en Antwerpse korpschef uit de wind: "Is er dan schriftelijk spoor van verbod communicatie vanuit parket?"

De N-VA is niet van plan zich in een hoek te laten duwen over de nu al beruchte persconferentie na het Meir-incident. De partij kreeg flink wat kritiek, omdat burgemeester Bart De Wever (N-VA) en z'n korpschef te snel én zonder toestemming van het parket zouden gecommuniceerd hebben. Maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was duidelijk: "De burgemeester bracht nooit het onderzoek in gevaar, en doet wat hij wil. En de korpschef kreeg geen schriftelijk bevel, dus het is welles-nietes."

De verzamelde oppositie van sp.a en Groen, aangevuld met CD&V (al grappend zeggen ze bij N-VA soms dat die laatste er ook bij hoort, bij de verzamelde oppositie of alvast toch zeker Eric Van Rompuy), schoot nog eens met scherp op N-VA in de Kamer vandaag.

Aanleiding is de zaak van de dronken man die vorige week met wapens in z'n koffer en met hoge snelheid over de Meir reed. Hadden de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en z'n korpschef Serge Muyters daarover zo snel een persconferentie moeten houden? Die vraag dook al snel op na de feiten, zeker op links werd De Wever verweten van de aanhouding van de man politiek te willen recupereren.

De minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet weinig ruimte voor twijfel, en ging pal staan voor z'n partijvoorzitter, tevens de Antwerpse burgemeester. Jambon verklaarde voor de camera's van VTM dat alles gebeurde "in samenspraak met het federaal parket". Letterlijk zei hij aan VTM: "De boodschap is afgestemd met het federaal parket".

"Wel degelijk verbod tot communiceren"

Maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zette in de Kamer, in de commissie Justitie woensdag, de puntjes op de i. "Het federaal parket heeft de lokale politie expliciet gevraagd om niet te communiceren. Het federaal parket preciseert dat het wel degelijk een verbod tot communiceren betrof."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kreeg daarover opnieuw dus vragen: van Groen, sp.a en CD&V. "In mensentaal: de burgemeester van Antwerpen en de lokale politie hebben een verbod van het federale parket naast zich neergelegd en zo de veiligheid van de burgers in gevaar gebracht", zo stelde Stefaan Van Hecke van Groen.

Maar daar wilde Jambon allerminst van horen. "Er is zoiets als de scheiding der machten, dus de burgemeester kan oordelen of hij het opportuun vindt om al dan niet te communiceren", zo verduidelijkte Jambon. Het is dus niet aan het parket om De Wever al dan niet een verbod op te leggen. Jambon ontkende niet dat het parket en de Antwerpse burgemeester wel contact hadden, en het parket liever geen persconferentie wilde.

"Mij bezighouden met terreurniveau 3"

Maar volgens Jambon ging De Wever allerminst z'n boekje te buiten. Er was immers iemand "met een snelheid van tussen de 80 en 100 kilometer per uur over de Meir gereden, met wapens in z'n koffer", "tot de collega's van defensie hem tegenhielden", zo stelde Jambon.

"Wat is er gezegd tijdens die persconferentie? Ik heb hier het schriftelijke verslag. Waar is er ook maar iets gezegd dat in de buurt komt van het gerechtelijke onderzoek? Ik heb vorige week in de Kamer het Belga-bericht gelezen van het federaal parket over diezelfde zaak. Daar stond drie keer meer informatie in dan hier. Dus wat is hier eigenlijk het probleem?" En Jambon haalde nog eens fel uit naar de oppositie: "Hou jullie nog maar drie weken bezig met dit 'wereldnieuws'. Ik ga mij bezighouden met het beheren van terreurniveau 3."

Voor Serge Muyters, de baas van de Antwerpse politie, liggen de zaken natuurlijk gevoeliger: die moet zich wel houden aan een bevel van het parket om niet te communiceren. Maar Jambon trok in twijfel of dat bevel er wel geweest is. "We zitten in een welles-nietes-discussie tussen de korpschef en het parket. De ene zegt 'contact', de andere zegt 'formeel bevel'." En daarop kwam Jambon met een handigheidje: "Voor mij is het duidelijk: als er een formeel verbod is van het parket, dan zal daar wel een schriftelijk spoor van zijn dat bovenkomt. Zo kunnen we dan het onderzoek voeren."

"Dus voortaan telkens een briefke sturen?"

Voor Stefaan Van Hecke was dat wel een zeer slappe uitleg. Het federaal parket had een verbod, maar dat moest dus schriftelijk? Wat ga je doen: telkens een briefke sturen? In zo’n situatie wordt er altijd gebeld en dat is wat er gebeurd is", zo stelde het oppositielid. "Voor zijn moment de gloire heeft de burgemeester de veiligheid van de Antwerpenaren in gevaar gebracht, zoveel is duidelijk."

Ook de sp.a had het over die geldingsdrang van De Wever: "De veiligheid is te belangrijk om politieke spelletjes te spelen."

CD&V ging niet meer in op de houding van De Wever, maar onderstreepte wel dat die uitleg over 'schriftelijk bevel' wel eens een zeer gevaarlijk precedent zou kunnen worden. "Gaat elke korpschef zich daar binnenkort achter wegsteken? Dat zou toch een zeer foute aanpak worden", zo stelde Raf Terwingen.

Lees meer