Wil jij graag een baby en liefst zo snel mogelijk? Zet dan je lief op dieet

Een baby wordt gedragen door de vrouw, maar om zwanger te geraken is er natuurlijk ook hulp van een man nodig. En om de kansen op een gezonde baby te verhogen is ook de levensstijl van de toekomstige papa van belang. 

Lang werd gedacht dat als een mama in spe een gezonde levensstijl aannam, alles wel in orde zou zijn met de toekomstige baby. Maar uit een onderzoek van KU Leuven blijkt dat ook de toekomstige vaders kunnen meehelpen met het 'creeëren' van een gezond kind. Door te kiezen voor een gezonde levensstijl kan een baby met een beter DNA-profiel 'gemaakt' worden.

De aanmaak van spermacellen duurt drie maanden, dus raden de onderzoekers van KU Leuven aan om drie maanden voor een eventuele zwangerschap de levensstijl al aan te passen. Omdat je natuurlijk nooit weet wanneer het zal lukken om zwanger te worden, raden de onderzoekers aan om de gezonde levensstijl toe te passen vanaf het moment dat je beslist om voor kinderen te gaan.

Obesitas

Voor de studie van KU Leuven worden 190 koppels gevolgd, waarvan al 40 koppels al voor hun zwangerschap. Toekomstige papa's hebben allemaal een eetboekje bijgehouden om te zien of bepaalde voeding een invloed heeft op de samenstelling van het DNA van het kind.

Er werd gekeken naar de invloed van kaas, eieren, eiwitten, vlees, granen en groene groenten en uit de studie bleek deze voeding wel degelijk een invloed te hebben op het DNA. "Wie ongezonder leeft, verhoogt de kans op een verandering in de uitlezing van het DNA van een gen met tien procent. Daardoor kunnen cellen sneller of minder snel gaan delen. En dat kan onder andere leiden tot een verhoogde kans later op obesitas", zegt Lode Godderis die samen met Sara Pauwels de doctoraatsstudie leidt.

Omdat het onderzoek nog loopt, is het nog niet zeker hoe groot de impact op de kinderen daadwerkelijk is. Er zijn kinderen die aan het onderzoek deelnemen die nu vier jaar oud zijn. Zij kunnen de onderzoekers leren hoe bepalend de levensstijl van de ouders is geweest voor hun gezondheid.

Wat is gezond?

Een gezonde levensstijl aannemen is makkelijk gezegd, maar wat houdt dat precies in? De onderzoekers raden vaders in spe aan om sowieso te stoppen met roken en drinken. Voor voeding wordt er verwezen naar de voedingsdriehoek, al raden de onderzoekers aan om zeker niet te gaan overdrijven. "Hanteer een evenwichtig eet- en levenspatroon, want obsessief met iets bezig zijn is ook niet gezond."